Litvánia sem riadna vissza attól, hogy bizonyos feltételek mellett katonákat küldjön Ukrajnába

Litvánia sem riadna vissza attól, hogy bizonyos feltételek mellett katonákat küldjön Ukrajnába

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ingrida Simonyte litván miniszterelnök pénteken azt mondta, nem zárja ki, hogy hazája bizonyos feltételekkel katonákat küldjön Ukrajnába, kiképzési feladatokra – írja a Portfolio.

A litván kormányfő ukrán partnerével, Denisz Smihallal folytatott megbeszélést Vilniusban. Simonyte felidézte, hogy katonai kiképzők már most ukrán csapatokat képeznek ki Litvánia és más országok területén. Ki lehetne őket képezni esetleg Ukrajna területén is.

– Megfelelő légvédelem mellett biztos van mód a kockázatok kezelésére – mondta a litván miniszterelnök. Simonyte emlékeztetett arra, hogy Emmanuel Macron egy alkalommal nem zárta ki, hogy NATO-országok katonákat küldjenek Ukrajnába. 

Simonyte bejelentette azt is, hogy Litvánia további katonai segély gyanánt 3000 drónt vásárol Ukrajna számára. A mintegy 2 millió euró értékű, litván gyártmányú repülőeszközök az év végéig juthatnak el a fronta. Továbbá sürgette az Európai Uniót, hogy mielőbb kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Kijevvel, egyben pedig hangsúlyozta a NATO-csatlakozás szükségességét is.