Los Angelesben felfüggesztették a légszennyezést korlátozó szabályokat, hogy el tudják hamvasztani a Covid-halottakat

Los Angelesben felfüggesztették a légszennyezést korlátozó szabályokat, hogy el tudják hamvasztani a Covid-halottakat

A nemzeti gárda tagja helyezik el ideiglenes hűtőkonténerekben a halottakat Los Angelesben (Fotó: Los Angeles County Department of Medical Examiner-Coroner)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Los Angeles megyei hatóságok ideiglenesen felfüggesztették a légszennyezettségi határértékeket meghatározó helyi rendelkezéseket, annak érekében, hogy el tudják égetni a felhalmozódott, koronavírus-betegségben elhunyt áldozatok holttesteit. A felfüggesztés 10 napra szól, ez idő alatt kell elhamvasztani a halottakat.

Kaliforniában erősen terjed a koronavírus, ez az első amerikai tagállam, ahol átlépték a hárommillió fertőzöttet. Arányaiban azonban nem állnak rosszabbul, mint Magyarország, hiszen a 39,5 millió lakosú államban eddig 33,7 ezer halálos áldozata van a járványnak.

Normális időkben Los Angeles megye 28 krematóriuma a helyi törvények értelmében nem működhet teljes kapacitáson, hogy korlátozzák a belőlük kiáramló füst okozta légszennyezést. Jelenleg 2700 holttest várakozik a hamvasztásra, ezért a városi vezetők úgy döntöttek, hogy a lakosoknak el kell viselniük a rosszabb levegőminőséget a feltorlódott holttestek elhamvasztása érdekében.

A jelenlegi halálozás Los Angeles megyében több mint kétszer nagyobb, mint a járvány előtti időkben, és arra számítanak, hogy ez még tovább fog emelkedni, mert a szilveszteri összejöveteleken kialakult járványgócok hatása a halálozásra 4-6 héttel később jelentkezik.

Los Angeles megyében több mint egymillió fertőzést regisztráltak eddig, és 13 936 beteg hunyt el a betegség következtében. Az teljes Egyesült Államokban 24 millió fertőzést észleltek, és ezekben a pillanatokban lépik át a 300 ezer halálos áldozatot.