Magyarország nem irigy: kisegítjük Szlovákiát, ha védőmaszkokra lesz szüksége

Magyarország nem irigy: kisegítjük Szlovákiát, ha védőmaszkokra lesz szüksége

Szájmaszkot vesz fel egy védőruhát viselő egészségügyi alkalmazott a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elleni védekezésül egy szöuli piacon, ahol fertőtlenítést végeznek 2020. február 27-én (Fotó: MTI/AP/Ahn Jung Dzsun)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország segítheti ki Szlovákiát, ha északi szomszédunknak hirtelen egészségügyi maszkokra lenne szüksége – írta a felvidéki magyar napilap, az Új Szó. A lap ezt a szlovákiai kormányhivatal tájékoztatása alapján közölte.

Peter Pellegrini (Smer) ügyvezető miniszterelnök úgy véli, hogy a hétvégén megkapja az ország a szükséges orvosi maszkokat. Az Új Szó szerint a kormány felkérte az Állami Tartalékalapot, hogy alkalmazzák a közbeszerzési törvény külön rendelkezését, csütörtökön tárgyalnak a védőmaszkokat szállító vállalatokkal. Az állam a lehető legjobb áron próbálja beszerezni őket. – Ne essünk pánikba, ez nem azt jelenti, hogy ötmillió embernek védőmaszkban szaladgálnia – fogalmazott a miniszterelnök, aki egyébként arra is utasította a minisztériumokat, hogy a koronavírus terjedése miatt korlátozzák a minimumra a külföldi szolgálati utakat.

Magyarországon a büntetés-végrehajtási szervezet soron kívül kezdte meg az egészségügyi védőmaszkok gyártását. Ezt a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) szóvivője a debreceni büntetés-végrehajtási intézet gyártóüzemében jelentette be február elején. A fogvatartottak meghosszabbított idejű váltásban, napi 12 órán át készítik és csomagolják a maszkokat, amelyből 20 ezer darab gyártására képes naponta az üzem – közölte akkor Orosz Zoltán szóvivő az MTI-vel.