Már csak 70 év felettiek küzdenek az amerikai elnökségért

Már csak 70 év felettiek küzdenek az amerikai elnökségért

A Demokrata párti Amy Klobuchar minnesotai szenátor támogatóihoz beszél egy kampányrendezvényen a New Hampshire állambeli Keene városában 2020. február 10-én (Fotó: MTI/AP/The Brattleboro Reformer/Kristopher Radder)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy azt többek között a The Washington Post is megírta, az 59 éves minnesotai szenátorasszony, Amy Klobuchar is bedobta a törülközőt, egy nappal azután, hogy Pete Buttigieg is felfüggesztette kampányát.

Így már hivatalosan is csak 70 év felettiek vannak küzdelemben, a republikánus oldalon biztosra vehető, hogy Donald J. Trump 73 éves inkumbens elnök lesz a jelölt, a demokrata oldalon a 78 éves Bernie Sanders, a szintén 78 éves Michael Bloomberg, a 77 éves Joe Biden és a 70 éves Elisabeth Warren maradtak talpon.

Amy Klobuchar magát igyekezett egy centrista, pragmatikus jelöltként eladni, aki képes szót érteni a demokrata szavazókkal, a függetlenekkel, de még akár a republikánusokkal is. Hangsúlyozta, hogy az amerikai középnyugatról származik, és rendkívül fontos, hogy a demokraták valaki olyat jelöljenek, aki képes szót érteni az itt lakókkal.

Emlékezetes, hogy 2016-ban Hillary Clinton azért bukta a választást Donald Trump ellen, mert utóbbi meglepetésre elhozta előle a stabilan demokratának hitt Michigen, Wisconsin és Pennsylvania államokat is.

A szenátorasszony gyakran hangoztatta magáról azt is, hogy ő eddig még minden választást megnyert, amin elindult, és ezen alkalmak során rendre nyugdíjazta is republikánus ellenlábasát.

Amy Klubochart a világ egyik legbefolyásosabb lapja, a The New York Times is – Elisabeth Warrennel közösen – a két legjobb jelölt egyikének nevezte. Ez sem volt elég, az eddigi négy előválasztó államból mindössze 7 delegáltat tudott magának biztosítani, legjobb eredménye a New Hampshire-i 3. hely volt, Nevadában és Dél-Karolinában is a 6. helyen végzett.

A hírek szerint a szenátorasszony Joe Biden támogatására szólítja majd fel híveit a „szuperkedd” előtt, ahol is egyidejűleg 14 államban tartanak előválasztást, és a delegáltak harmadát szerezhetik meg a jelöltek.