Már nem óvatoskodnak, több százmillióan kelnek útra Kínában

Már nem óvatoskodnak, több százmillióan kelnek útra Kínában

Kínai nagysebességű vonat (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bár a közép-kínai Vuhanból indult „világhódító” útjára az új koronavírus, mostanra Kína lett a világ egyik legbiztonságosabb helye, ha hihetünk az ottani járványügyi adatoknak. Olyannyira, hogy a korlátozásokat is enyhítették, és a CNN beszámolója szerint október elsejével – amely egyben a Kínai Népköztársaság nemzeti ünnepe, az ország megalapításának 71. évfordulója – megkezdődhetett a nyolc napon át tartó őszközép-ünnep, amikor több száz millióan utazgatnak szerte az országban. Orbán Viktor miniszterelnök egyébként baráti üdvözletét és jókívánságait fejezte ki a nemzeti ünnep alkalmából Li Ko-csiang kormányfőnek.

A járvány kitörése óta ez az első ilyen nagy esemény, és a várakozások szerint jelentősen ösztönözni fogja a kínai gazdasági növekedést. Tavaly az ünnepek alatt 782 millió belföldi utat regisztráltak, ami közel 650 milliárd jüanos (95 milliárd dolláros) turisztikai bevételt hozott. A kulturális és turisztikai tárca szerint idén 550 millió belföldi utazás várható, ami ugyan csak alig több mint 70 százaléka a tavalyi szintnek, de ez is jelentős bevételnövekedést jelent az érintett ágazatoknak.

A vírus árnyékában a világ más tájékán elképzelhetetlen lenne az ilyen tömeges utazás, de Kínában nagyon bíznak abban, hogy szinte nullára szorították le a lokális fertőzések számát, a külföldről érkezőket pedig a világ legszigorúbb határellenőrzési intézkedései várják. Emiatt sokan nyilatkoznak úgy, hogy nem aggódnak a vírus miatt, bár minden szükséges óvintézkedést megtesznek.

Kínában legutóbb szeptember második felében találtak helyben megfertőződteket: a két tünetmentes dolgozó a Csingtao-i repülőtéren éjszakánként fagyasztott ételeket pakolt. Miattuk 178 ezer embert teszteltek le rövid időn belül a városban, de nem találtak több vírushordozót.