Megbuktathatják az olasz kormányt Matteo Renzi éledő ambíciói

Megbuktathatják az olasz kormányt Matteo Renzi éledő ambíciói

Matteo Renzi volt olasz miniszterelnök, az ellenzéki Demokrata Párt szenátoraként sajtóértekezletet tart a római szenátusban 2019. augusztus 13-án. A jelenleg a három százalék körüli Élő Olaszország vezetője kemény ultimátumot adott Giuseppe Conte miniszterelnöknek (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Angelo Carconi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiléptette a kormányból két miniszterét a baloldali koalíció egyik kis pártját, az Élő Olaszországot vezető Matteo Renzi. Giuseppe Conte kabinetje ezzel a felsőházban elveszíti parlamenti többségét. Az egykori miniszterelnök célja, hogy a koalíció felrobbantásával zsarolva erősítse a zavarosban halászva saját és 3 százalékos támogatottságú pártjának a pozícióit. Erre sokak szerint tisztességtelenül éppen a járványt használja ki. A lényegében már hetek óta érlelődő, most kirobbant kormányválságnak több kimenetele is lehetséges, és a marginális szerepnél többre vágyó volt miniszterelnök akár hoppon is maradhat, ha sikerrel zárulnak Conte tárgyalásai az Élő Olaszország képviselőinek pótlására. Erre a felsőházban 15 szenátor támogatásának megszerzésére lenne szükség, míg az alsóházban szűken, de megmaradna így is a többség.

Szerda délután jelentette be Matteo Renzi, hogy pártjának miniszterei – Elena Bonetti a családügyi és Teresa Bellanova a mezőgazdasági tárca élén áll, s az Élő Olaszország Ivan Scalfarotto személyében ad még egy külügyi államtitkárt – kilépnek a kormányból, amely így elveszíti parlamenti többségét. Ezt megelőzően az Élő Olaszország két minisztere már tartózkodott a koronavírus-járvány utáni gazdasági program forrásainak felhasználásáról tartott éjszakai kormányülésen. A több mint 200 milliárd eurót kitevő helyreállítási csomag végleges felhasználási programját az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Demokrata Párt (PD) elfogadta, Renziék azonban olcsóbb hiteleket és több segítséget nyújtanának a járvány és a gazdaság leállása miatt bajba jutott vállalkozóknak.

Mindez azonban csak ürügy a koalíció borítására. A populista ígéretekkel, és a kilépéssel, így az enélkül is mély válság elmélyítésével Renzi bonyolult hatalmi játszmába kezdett, amelynek célja, hogy megállítsa erősen fogyatkozó népszerűségű pártjának további marginalizálódását. Ez a taktika azonban visszaüthet, hiszen a Corriere della Sera napilap friss felmérése szerint az olaszok több mint 70 százaléka Renzit tartja felelősnek a pandémia kellős közepén kirobbantott belpolitikai válságért, miközben 46 százalék nem is érti, mi vezetett a kormányválsághoz. Pedig az olaszok már megszokhatták az ehhez hasonló csörtéket. Legfeljebb az időzítés borzolhatja fel a kedélyeket. Az elemzők éppen ezért jegyzik meg, hogy nem eszik olyan forrón a kását, és a kormány bukásáig, főképp pedig az előre hozott választásokig még nagyon sok lehetőség közül lehet választani.

Így például vannak, akik szerint Renzit vissza lehetne csábítani azzal, ha kapna még két miniszteri posztot. Igaz, ez talán túl nagy ár lenne a maradásért. Persze, az sem lenne olcsó, ha Conte az ellenzéken kívüli parlamenti mikropártok meggyőzésével teremtené meg a szenátusi többséget. Az M5S és a PD egyébként a belpolitikai válság elkerülése érdekében – az MTI jelentése szerint – már korábban felajánlotta a kormány radikális átalakítását. Úgy tűnik azonban, hogy azoknak lett igazuk, akik szerint a Giuseppe Conte és Matteo Renzi közötti politikai és főleg személyes törés helyrehozhatatlanná vált. Renzi alkalmatlannak nevezte Contét, miközben a miniszterelnök azzal vágott vissza, hogy Renzi csak a saját érdekeit tartja szem előtt. 

Conte egy ideje már gőzerővel dolgozik azon, hogy miként pótolja Renzi pártjának kieső képviselőit. Néhány szenátor már be is jelentette, hogy bizonyos feltételek mellett hajlandók lennének a koalíció támogatására. De felmerült már az úgynevezett felelős erők koalíciójának megteremtése is, amelybe a kis centrista pártokon kívül akár Silvio Berlusconi Forza Italiája is részt vehetne. Így ellenzékben a baloldali Renzin kívül a volt kormányfőt nem sokra tartó Matteo Salvini vezette jobboldali Lega, és Giorgia Meloni Olasz Testvérek (FdI) nevű jobboldali radikális pártja maradna. Conte most benyújthatja lemondását és újabb kormányalakítási mandátumot kér az államfőtől, vagy a gazdasági helyreállítási program parlamenti szavazásán kér bizalmat. Tegyük hozzá, az utóbbi próbálkozás nagyon kétélű.

Renzi bejelentése felgyorsítja a koalíció megmentéséről egy ideje már folyó tárgyalásokat, és Conténak még van esélye a kormány megmentésére. Salviniék persze éppen ennek az ellenkezőjében reménykednek, hiszen egy új választás megnyithatná előttük az utat a visszatérésre. A koronavírus-járvány és az ebből fakadó gazdasági problémák közepette azonban Olaszországnak egy előre hozott választásra van a legkevésbé szüksége.