Megőrülnek a Putyin-naptárakért a japán fiatalok

Megőrülnek a Putyin-naptárakért a japán fiatalok

Vlagyimir Putyin gombászott is szabadsága alatt (Fotó: Reuters/Alexei Nikolsky)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már egy ideje forgalomban van, ám nem csökken az érdeklődés Japánban az idei Putyin-naptárak iránt. Pedig a szigetországgal Oroszországnak területi vitái vannak, a II. világháborút sem zárták le. A japánok azonban ezzel nem törődve évek óta megőrülnek az orosz elnök ikonikus képeivel díszített naptárakért. A kalendáriumokat árusító üzletlánc közlése szerint Putyin még a legnagyobb japán sztárokat is megelőzi az eladási listán.

Ma már az egész világ ismeri Vlagyimir Putyin azon hivatalos fotóit, amelyeken a 67 éves elnök vadászik, félmeztelenül pecázik, cselgáncsozik, vagy éppen egy jeges tóban merül alá. Az egész éven át nézhető válogatásokba is bekerültek olyan képek, amelyeken a közismerten macsó politikus meztelen felsőtesttel lovagol a szibériai vadonban, vagy horgászik egy-egy távol-keleti tónál. A fotók egy másik csoportján Putyin igazi sportemberként jogkorongozik vagy éppen állatot ment. A Kreml PR-csapata eddig elsősorban a férfiasság, az erő és a robusztus egészség imázsát domborította ki ezekkel a fotókkal. Ez az üzenet azonban most háttérbe szorult, és a hivatalos falinaptárakról 12 hónapon keresztül öltönyös Putyinok néznek vissza.

Az új válogatás Putyint, mint államférfit, a világ egyik legbefolyásosabb politikusát mutatja be. Látványosan szakítva a múlttal, a 2020-as hivatalos Putyinos naptárakat Donald Trump amerikai elnökkel, Angela Merkel német kancellárral, Fattah esz-Szíszi egyiptomi államfővel, a szaúdi trónörökössel, vagy éppen Abe Sinzó japán miniszterelnökkel közös képek díszítik.

A japánok azonban a The Mirror szerint egyáltalán nem ezért veszik a naptárakat. Sőt, mint a forgalmazó LOFT cég vezetője a lapnak elmondta, elsősorban nem is ezekért a képekért rajonganak. A hivatalos naptár mellett az idén ugyanis másik két verziót is árulnak. Közülük is a legkedveltebb az állatos sorozat, amelyen Putyin macskát simogat, tigris kölyökkel játszik, egy hatalmas rénszarvas mellett áll, vagy kutyákkal harcol. Úgy látszik, az állatos, kutyás képek bejönnek a japánoknak. Nagyon vették azt a 2017-es naptárt is, amelyben az egyik kép a Japánból ajándékba kapott kölyök akita inuval ábrázolja az orosz elnököt. Idén ráadásul elsősorban a fiatalok bolondulnak ezekért a mérettől függően 10 és 20 ezer forintnyi jenre között beárazott naptárakért.

A kiemelkedő népszerűség hátterében a szakemberek szerint elsősorban az orosz elnökről készült politikai mémek sikere állhat. Ugyanakkor sokan lehetnek azok is, akik tiszteletük jeléül teszik ki otthonaik falára a Putyin-naptárakat. Elsősorban ezzel magyarázható a Putyin-relikviák, naptárak, pólók csészék népszerűsége Szerbiában, ahol az orosz elnök alapvetően az erős vezető, a rettenthetetlen katona képében tűnik fel ezeken a tárgyakon. A világ nagy részén inkább poén egy ilyen emléktárgy, amelyet Oroszországban járva is sok turista hazavisz magával.