Mekkora a koronavírus halálozási aránya Olaszországban?

Mekkora a koronavírus halálozási aránya Olaszországban?

Orvosok műtenek egy koronavírussal fertőzött pácienst a San Matteo kórház intenzív osztályán az észak-olaszországi Paviában 2020. március 26-án (Fotó: MTI/AP/LaPresse/Claudio Furlan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Corriere della Sera részletes cikkben mutatja az ISPI (Istituto per gli studi di politica internazionale) kutatójának, Matteo Villának tanulmányát. A napról napra egyre megdöbbentőbb olaszországi adatok fényében némi reményre ad okot, hogy ez a szakpublikáció a statisztikai adatok elemzése után jóval alacsonyabb halálozási aránnyal számol.

„A Covid-19 halálozási aránya Olaszországban (9,9 százalék 2020. március 24-én) sok vitát váltott ki. A legtöbb ország adataival összevetve a vírus olaszországi halálozási aránya egyértelműen a legmagasabb. De hiba lenne ezt az adatot használni. Szinte semmit sem mond ugyanis a vírus valódi halálozási arányáról, amelyet a legfrissebb adatok 0,7 százalékra becsülnek Kínában, míg az ISPI 1,14 százalékra teszi Olaszországban.” 

Az olasz városban attól félnek, hogy az idősotthon összes lakója megfertőződik | Magyar Hang

A különbség a két adat között abból adódik, hogy sokan vannak, akiket ugyan megfertőzött a vírus, de nem tesztelték őket, így nincsenek is benne a statisztikákban. Az ISPI becslése szerint a valós betegszám Olaszországban jelenleg 530 ezer fő lehet, szemben a hivatalos 55 ezer beteggel. Az előző napok sajtószemléjében a Magyar Hang is bemutatta két olasz szakértő ezzel megegyező véleményét: a bergamói orvos, Guido Marioni szerint a térségben valójában a lakosság 3,5-7 százaléka fertőződött meg, míg Andrea Crisanti, olasz virológus szerint országosan 450 ezer beteg lehetett néhány nappal ezelőtt. 

Az ISPI tanulmánya részletesen bemutatja, hogyan függ össze a halálozási arány azzal, hány embert és kiket tesztelnek, szűrnek. A járvány első napjaiban, február 25. körül 3 százalékra becsülték a halálozási arányt, ez március elejére tovább süllyedt, egészen 2 százalékig. Ettől kezdve viszont a halálozási arány ijesztő ütemben nőtt, egészen március 24-ig, amikor elérte a 9,9 százalékot.

– Hogyan magyarázható a tendencia megfordulása? – teszi fel a kérdést a szerző, aki szerint a tesztelés megváltozása jelenti a magyarázatot, amit az olasz kormány kért az egyes tartományoktól, hogy megfeleljenek a WHO ajánlásainak. 

„A koronavírust az ebola protokolljai szerint kezeljük" | Magyar Hang

A pozitív esetek többi országhoz viszonyított exponenciális növekedése is ezzel függhet össze február végén. Sokan feltételezték, hogy Olaszországban azért nő gyorsabban a fertőzöttek száma, mert előbbre tartanak a járvány görbéjén a többi európai országhoz képest. „De van még egy tényező: február 28-ig egyes tartományok viszonylag széleskörűen tesztelték a lakosságot, így sok olyan személyt is teszteltek, aki egyébként tünetmentes volt (például azokat, akik a koronavírussal fertőzött személyekkel kapcsolatba léptek). Az eseteket így jóval azelőtt észlelték, mint a többi európai ország. Február 28. után a tartományok elkezdtek a kormány kéréséhez igazodni – ezt az igényt az a szükség is indokolta, hogy ne tegyék ki túlzott terhelésnek azt a 31 laboratóriumot, amelyik jogosult a tesztek eredményeinek elemzésére egy olyan szakaszban, amikor a fertőzések exponenciálisan nőnek.”

A halálozási arányban a fordulat néhány nappal ezután következett be, ahogy a laboratóriumok kielemezték a már elvégzett teszteket, majd megváltoztatták a tesztelés szabályait.

– Így jutottunk át egy olyan helyzetből, amikor azt kérdeztük, miért van Olaszországban több beteg, mint máshol, egy olyanba, ahol már az volt a kérdés, látszólag miért ilyen magas a halálozási arány Olaszországban – összegez Villa a tanulmányban.