Merkel után Seehofer is lemond?

Merkel után Seehofer is lemond?

Horst Seehofer és Angela Merkel (Fotó: Michael Lucan/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A német Die Zeit napilap információi szerint a kancellár után a bajor szövetséges CSU vezetője is távozhat saját pártja éléről.

A német Die Zeit napilap több és megbízható forrásokból úgy értesült, Angela Merkel német kancellár bő egy hete bejelentett távozása után a kereszténydemokrata CDU bajor szövetségesét, a CSU-t vezető Horst Seehofer is távozni kíván a testvérpárt éléről – jelentette az angol nyelvű német Deutsche Welle hírtelevízió.

A belügyminiszteri posztot is betöltő, korábban bajor tartományi kormányfő sajtóirodája, pártja, a CSU és maga az érintett is tagadta a Die Zeit értesüléseit. A lap ugyanakkor úgy tudja, a pártelnöki lemondás ellenére a politikus maradna belügyminiszter.

Seehofer 2008 óta vezeti a bajor politikai alakulatot, s noha szoros szövetségesek Merkellel, a migráció miatt egyre feszültebb volt a viszony a két politikus között. A CSU-vezér ugyanis nem támogatja Merkel nyitott határok politikáját, s emiatt már a miniszteri lemondást is belengette a kancellárnak, amiből végül nem lett semmi.

Helmut Kohl lánykájából mindenki „muttija": Merkel, az örök pragmatikus - Magyar Hang

Egy korszak lezárul: Angela Merkel távozik a CDU éléről és új kancellári mandátumot se vállal. Ilyen volt a világ legbefolyásosabb női politikusának pályája.

Merkelhez hasonlóan, Seehofer sem örülhet túlságosan, hiszen a CDU mellett a CSU sem szerepelt túl jól a legutóbbi bajor tartományi megmérettetésen. S már az október 14-i választási visszaesést követően is felvetette távozásának lehetőségét.

A testvérpártnak közben az elmúlt időszakban több konfliktusa is volt a kereszténydemokratákkal és a nagykoalícióban velük közösen kormányzó szociáldemokrata SPD-vel is. Ráadásul Seehofer kiállása a migrációs feszültségekből kirobbant chemnitzi zavargások kapcsán ellentmondásosan nyilatkozó, majd Merkel által leváltott hírszerzési főnök, Georg Maassen mellett sem tett jót megítélésének.

Távozásával egyébként utódjaként a jelenlegi bajor miniszterelnököt, Markus Södert emlegetik. Seehofer korábban már a javára visszalépett a tartományi kormányfői tisztségtől.