Eldurvultak a franciaországi tüntetések, Károly angol király látogatását elhalasztották

Eldurvultak a franciaországi tüntetések, Károly angol király látogatását elhalasztották

A nyugdíjreform ellen tüntetők egyike az emberek dühe jelentésű feliratot mutat egy felgyújtott szemetesedény mellett a nyugat-franciaországi Nantes-ban 2023. március 23-án (Fotó: MTI/AP/Jeremias Gonzalez)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Erőszakba torkoltak a nyugdíjreform miatti tüntetések Franciaországban, csütörtök este a Bordeux-i városházát is felgyújtották. Az egyik szakszervezet szerint több millióan tüntethettek országszerte, de a belügyminisztérium is egymillió feletti számot közölt. III. Károly angol király első hivatalos franciaországi látogatását elhalasztották.

A korábbinál jóval többen vehettek részt Franciaországban a csütörtöki, egész napos tüntetéseken: a német közmédia szerint a francia belügyminisztérium 1,1 milliós számot közölt, a CGT szakszervezet szerint azonban 3,5 millióan voltak az utcán. Eltérőek a számok a fővárosi megmozdulásról is, az érdekképviselet 800 ezer demonstrálóról, a minisztérium 118 ezer emerről beszél.

A tüntetéseken országszerte összecsapások voltak a rendőrség és a tüntetők között. Gérald Darmanin francia belügyminiszter pénteken azt közölte, hogy 440 rendőr megsérült és 457 tüntetőt tartóztattak le. Csak Párizsban 903 helyen lobbant fel tűz, a belügyminiszter szavai szerint a „szélsőbaloldaliak” radikalizálódnak és „támadást indítanak a köztársaság ellen”. Az országos megmozduláson pályaudvarokat, olajfinomítókat és kikötőket is leállítottak, akadozott a távolsági és a helyi közlekedés. A párizsi Charles de Gaulle reptér egy részét is lezárták, repülőjáratok kimaradására a következő napokban is számítani kell. Mivel tanárok is sztrájkoltak, sok iskola zárva maradt csütörtökön. Párizsban a demonstrálók kirakatokat törtek be, utcabútorokat rongáltak meg és támadás ért egy McDonald's gyorséttermet is, a rendőrség válaszul vízágyúkat vetett be.

A bretgne-i Lorientben az Ouest-France című lap értesülése szerint felgyújtották egy rendőrőrs udvarát, Bordeux-ban pedig a városházát – utóbbit hamar eloltották, az épület nem égett le. Az esetről a BBC közölt videót. 

A heves demonstrációkat a nyugdíjreform váltotta ki, aminek keretében 62-ről 64 évre emelnék a minimális nyugdíjkorhatárt, és növelnék azoknak az éveknek a számát, amennyit az embereknek munkában kell tölteniük, mielőtt nyugdíjba vonulnak. Több szakszervezet is egynapos sztrájkot hirdetett ennek hatására, a tiltakozásokon pedig rengetegen részt is vettek, de Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön ismét jelezte: nem kíván meghátrálni, mert a nyugdíjreform szükséges. Jóllehet Franciaországban az egyik legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár az Európai Unióban, annak megemelése nagyon népszerűtlen: a franciák 68 százaléka nem támogatja a javaslatot az Ifop-Fiducial közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint. Ráadásul Emanuel Macron francia elnök élt az alkotmány 49.3-as cikkely adta lehetőséggel, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy a parlamentet megkerülve hozzon törvényeket. 

A megmozdulások pénteken is folytatódnak a német közmédia szerint, Marseille-ben teherautókkal barikádozták el a kikötő bejáratát, Párizsban pedig az utcán tovább gyűlik az el nem szállított szemét. 

 

A szakszervezetek jövő keddre is országos tüntetést hirdettek meg. A BBC emlékeztetett, hogy keddre tervezték a brit uralkodó, Károly király első hivatalos látogatását is Franciaországba, ráadásul éppen Bordeux-ba látogatott volna ezen a napon. A francia belügyminiszter még csütörtök este is úgy nyilatkozott, hogy nincs ok aggodalomra a látogatással kapcsolatban, a biztonság „nem jelent majd problémát”. Az elnöki hivatal péntek délelőtt azonban már azt közölte, hogy a látogatást elhalasztják.