Most épp munkaszervezési módszerekkel nyomná el Kína az ujgurokat

Most épp munkaszervezési módszerekkel nyomná el Kína az ujgurokat

Ujgur gyerekek Sanghajban. Ők még megszülethettek (Fotó: Reuters/Aly Song)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hszincsiangi munkaügyi programokat úgy tervezték meg, hogy elősegítse az ujgur népsűrűség csökentését – derült ki egy elhallgatni próbált kínai tanulmányból. A The Guardian cikke szerint a Nankai Egyetem jelentését 2020 közepén tüntették el, de Dr. Adrian Zenz akadémikus lementett magának egy példányt, a dokumentum pedig végül az interneten napvilágot látott.

A jelentés szerint a munkaügyi programok azt a célt tűzték ki, hogy fokozatosan változtassák meg az ujguruk gondolkodásmódját, a környezeti változással és a munkakörülményekkel rábírják őket a beolvadásra, eltűnésre. Akadtak egyébként már súlyosabb vádak, a pekingi vezetés viszont tagadta, hogy kényszermunkával és munkaerő-áttelepítéssel sújtaná az ujgur kisebbséget. Azt állították ezzel szemben, hogy minden csupán önkéntes alapon zajlik, céljuk pedig a szegénység enyhítése.

A tanulmány szerint azt a javaslatot is tették a pekingi vezetésnek, hogy terjessze ki a programot Kína északi és középső régióira. Egyébként ebben az összefoglalóban is önkéntesnek nevezték az egészet. Mindezt annak ellenére, hogy meghatározták benne, mennyi munkavállalót érdemes áttelepíteni, de azt is, hogy hány biztonsági őr szükséges a munkatelepek biztosításához.

Saját farkába harap viszont a kínai sárkány, mert egyszerre próbálják szétszórni az ujgur népességet, ugyanakkor a kisebbség démonizálásával elérik, hogy nem szívesen látják őket sok helyütt. Több tartományban „biztonsági okokból” meg is tagadták, hogy Hszincsiangból fogadjanak munkavállalókat.

A kínai vezetés utóbb próbált is finomítani, leszögezve, hogy a zavargásokban csak az ujgur népesség egy kisebbsége vett részt. Őket mindannyiukat oktatási és fejlesztési centrumokba telepítették – eufemizált a kommunista hatalom. Egyértelműen le is szögezve, hogy a teljes ujgur népességet nem érdemes zavargónak beállítani, mert ez ellentétes Hiszincsiang stabilitásának hosszú távú céljával.

A kínai kormány most a BBC-nek arról beszélt, hogy a tanulmány csak a szerzője álláspontját sugallja, sok tekintetben pdig nem a tényeket tükrözi. A kommunista állam folyamatosan tagadja, hogy emberiségellenes bűncselekményeket követne el Hszincsiangban. Ezzel szemben külső megfigyelők is állítják, hogy nagyjából egymillió embert tartanak fogva, miközben kényszersterilizással is sújtják a kisebbséget, az ujgur nőket pedig szisztematikusan mészárolják. Próbálják elnyomni a kulturális és a vallási hagyományokat, megfosztják az ujgurokat az oktatási lehetőségektől, és megfigyelés alatt, bezárva tartanak többeket. Az elmúlt hetekben a kínai vezetés elsősorban azokat az ujgur nőket vette össztűz alá, akik nyilvánosan beszélni mertek tapasztalataikról.