Mutálódik a koronavírus, és fertőzőbb lehet, mint valaha

Mutálódik a koronavírus, és fertőzőbb lehet, mint valaha

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyszámú minta alapján eddig 14 mutációt fedeztek fel az amerikai Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatói, akik a BioRxiv tudományos honlapon írtak erről egy 33 oldalas jelentést. Aggasztónak tarják, hogy változások elsősorban a vírus fehérjetüskéjét érintették, amelyek lehetővé teszik, hogy a kórokozó behatoljon a gazdasejtekbe.

Kutatásaik szerint e mutánsok egyike terjedt el Európában még február elején, és onnan kerülhetett át az Egyesült Államokba és Kanadába – olvasható a CNBC honlapján. Kínai kutatók korábban arról írtak, hogy a koronavírus két változata söpört végig a világon, és az agresszívabb, valamint a több halálesetet okozó variáció betegítette meg Vuhan lakosságát.

Ha a járvány nem csitul nyáron, mint a szezonális influenza, az nagyon rossz hír lesz a kutatók számára. A vírus ugyanis így tovább fog mutálódni, ami megnehezíti a több mint száz vakcinafejlesztő dolgát. 

Ugyanakkor az antitestterápiák terén már vannak biztató kísérletek a protein semlegesítésére: a legutóbbi közülük az, amelyben az austini Texasi Egyetem és a belgiumi Genti Egyetem szakemberei a lámák által termelt VHH-72 nevű antitest két másolatának összeillesztésével hoztak létre egy olyan új ellenanyagot, amely szorosan képes kapcsolódni a Covid-19 betegséget okozó vírus egyik kulcsfehérjéjéhez.

A szakemberek szerint az azonnali védelmet nyújtó ellenanyagterápia különösen hasznos lenne az idősek, az egészségügyi dolgozók, valamint a vírussal való megfertőződés fokozott kockázatának kitett emberek esetében.