Nem akarják a cseh tüntetők, hogy hazájuk Magyarország sorsára jusson

Nem akarják a cseh tüntetők, hogy hazájuk Magyarország sorsára jusson

Tüntetők Andrej Babis lemondását követelik Prágában 2019. május 6-án (Fotó: Reuters/David W. Cerny)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem mindennapi jelenségnek lehetnek újabban tanúi azok, akik figyelemmel kísérik a cseh belpolitikát: miközben Prágában hétről hétre több tízezren vonulnak utcára, hogy tiltakozzanak Andrej Babis miniszterelnök gyanús üzleti ügyének eltussolása ellen, addig a kormánypártnak még a vártnál is nagyobb sikert hozott az európai parlamenti választás. Míg korábban az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) 4-5 mandátumot jósoltak a közvélemény-kutatók, végül 6 képviselői helyre ülhet be a centrista, populista párt. De hogyan sikerült Babiséknak a korrupciós vádak ellenére ilyen jól szerepelniük?

A csehországi tüntetések hátterében egy régi korrupciógyanús ügylet áll. Mielőtt politizálni kezdett volna, Andrej Babis az Agrofert Holding tulajdonosa volt, amelynek egyik építőipari vállalata 2007–2008-ban ismeretlen tulajdonba került. Így már semmi nem akadályozta meg abban, hogy kisebb vállalkozásként jogosultságot szerezzen uniós támogatásra a Capi hnizdo, azaz Gólyafészek nevű szabadidőközpont felépítéséhez. Még egyértelműbbé teszi a helyzetet, hogy a pályázatban rögzített határidő letelte után a vállalat ismét az Agroferthez került vissza. Miután nyomozás indult az ügyben, a rendőrség megállapította, hogy valóban csalás történt az uniós támogatásokkal, ezért javaslatot tett Babis, a felesége, a fia és a sógora elleni vádemelésre. Csakhogy nemrég a cseh miniszterelnök kormányátalakítást kezdeményezett, így az ellenzék arra gyanakszik, Marie Benesová igazságügyi miniszteri kinevezésének legfőbb célja az, hogy nyomást gyakoroljanak Pavel Zeman főállamügyészre, akinek döntenie kell a kormányfő elleni esetleges vádemelésről a Gólyafészek-ügyben.

De nem csak a cseh ellenzék tiltakozott hangosan a korántsem véletlen egybeesések miatt. A Million chvílek pro demokracii (Millió pillanat a demokráciáért) nevű civil társulás már több sikeres tüntetést szervezett Benesová és a Babis ellen, amelyek gyorsan átterjedtek a vidéki nagyvárosokra. Az egyik demonstráción a felszólalók egyenesen Magyarországot hozták fel riasztó példaként. „Magyarországon és Lengyelországban a bíróságok elleni támadásokkal kezdődött a demokrácia felbomlása. Nem akarunk hasonló forgatókönyvet Csehországban” – állt abban a nyilatkozatban, amelyet a prágai tüntetésen olvastak fel.

Mégis, a korrupciós botrány mintha csak az ország egyik felét érdekelte volna. Az ANO így a szombati-vasárnapi EP-választáson – Csehországban mindkét nap lehetett szavazni – nyerte el a legtöbb mandátumot, a kiosztható 21-ből összesen 6-ot. A második helyen az ellenzéki Polgári Demokratikus Párt futott be, amely 4 mandátummal lett gazdagabb, őket a Cseh Kalózpárt, majd a TOP 09–STAN koalíció követte 3-3 mandátummal (mellettük más, kisebb pártok is képviselői helyhez jutottak). Vagyis Csehországban a kormánypárt elsősorban az ellenzék széttöredezettségének köszönhette a sikerét még akkor is, ha az ANO tulajdonképpen a szavazatoknak alig több mint 21 százalékát szerezte meg.

Ez pedig egyáltalán nem kis eredmény! Túl azon, hogy az ANO szavazóit szinte egyáltalán nem befolyásolta a korrupciógyanús ügy – valahonnan ez a helyzet ismerős lehet nekünk –, Babisnak kedveztek a javuló gazdasági adatok is. A munkanélküliség csökkenése, a bruttó hazai termék és a vásárlóerő növekedése mind azt erősítette, hogy a gazdaság alapvetően rendben van. De a legjobban mégis az segítette a kormánypártot, hogy a részvétel ezúttal kifejezetten magas volt Csehországban – már az ottani viszonyokhoz képest. Ezúttal a választók közel 29 százaléka járult az urnákhoz, ami több mint 10 százalékponttal (!) magasabb az öt évvel ezelőtti számnál.

És ha már hasonlóságok, még ez az eredmény sem vetít elő túl rózsás helyzetet az ANO-nak az európai színtéren. Az Elégedetlen Polgárok Akciójának ugyan a liberális ALDE-t erősíti, a hírek szerint a pártcsalád többi tagjának egyáltalán nem tetszik az ANO populista politikája. De Babisnak még így sem kell félnie, egy szövetségese biztosan marad: a cseh miniszterelnök Orbán Viktor nagy csodálója.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/22. számában jelent meg, 2019. május 31-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/22. számban? Itt megnézheti!