Nem jár automatikusan az amerikai állampolgárság a szövetségi alkalmazottak külföldön születendő gyermekeinek

Nem jár automatikusan az amerikai állampolgárság a szövetségi alkalmazottak külföldön születendő gyermekeinek

Amerikai katona egy Chinook forgószárnyas rámpáján Bagram térségében (Fotó: Reuters)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Érdekes új szabályt léptet életbe a Trump-adminisztráció: októbertől nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot azoknak a szövetségi alkalmazottaknak a gyermekeik, akik a szülők külföldi kiküldetése alatt, nem amerikai területen születnek. Az amerikai The New York Times napilap által ismertetett tervre sokan felhúzták a szemöldöküket, mondván, a legnagyobb arcul köpés lenne pont azokat vegzálni ilyesmivel, akik az életüket is kockáztatják az Egyesült Államokért. Az új irányelv ugyanis a fegyveres erők tagjait is érintené. De külön érdekes lesz, hogy vajon például a diplomáciai külszolgálaton lévők újszülöttjeivel mi történik, hiszen például, ha egy baba egy nagykövetségen, vagy konzulátuson jön a világra, akkor tulajdonképpen amerikai földön születik.

A lap beszámolója szerint a katonai bázison született gyerekek amerikai állampolgárságáért a szülőknek külön kérvényt kell majd beadniuk a fiatal 18. életévének betöltése előtt. Noha ez szemmel láthatóan sok kellemetlenséget okoz majd azon családok számára, amelynek tagjai külszolgálatot teljesítenek, a bevándorlási hivatal szerint nem kell aggódni, mert a változások semennyire nem fogják érinteni azokat a családokat, ahol legalább az egyik szülő amerikai állampolgár, és korábban már legalább lakott öt évet az Egyesült Államokban.

A kérdés már csak az, ha nem érinti őket, akkor miért vezetik be? Netán túl sok volt a háborús zónából kimenekített tolmácscsalád? Sorba egyébként ettől függetlenül is be kell majd állniuk, így az eddigiekhez képest némi plusz „hadakozással” kell számolniuk a bürokrácia végtelen útvesztőiben.

Noha bevezetik, azt nem sikerült egyelőre kideríteni, az új szabályok hány családot érintenek majd. A bevándorlási hivatal sajtóosztálya nem reagált a kérdésre, míg a védelmi minisztérium szóvivője mindössze annyit közölt, nagyon keveseket érint majd.

Nem sokáig ünnepelheti Trump a mexikói falat | Magyar Hang

Szakértők egyre többször figyelmeztetnek: azzal, hogy megépül ez az újabb falszakasz Mexikó és az Egyesült Államok között, még egyáltalán nem oldódik meg az illegális bevándorlás okozta probléma.

Az ügy pikantériája, hogy bevándorlási hivatal vezetője, Kenneth Cuccinelli az üggyel párhuzamban kiadott közleményében leszögezte, az új szabályok nem érintik azt a régi gyakorlatot, hogy mindenki, aki az Egyesült Államok területén születik, az automatikusan megkapja az amerikai állampolgárságot. Cuccinelli szerint az új szabályozás nem tagadja meg külszolgálatosok idegen földön születendő gyerekeitől az állampolgárságot.

A bejelentéstől függetlenül viszont feszültségek lehetnek abból, hogy míg a mindenféle papírok nélkül az országban tartózkodó illegális bevándorlók Amerikában született gyerekei automatikus állampolgárságot kapnak, addig a külföldön szolgálatot teljesítő amerikai állampolgároknak sorban kell állni, hogy ezt megkérvényezzék a gyerekeik számára.

Donald Trump amúgy korábban már felvetette, mérlegelik, hogy ezt az automatikus állampolgársági szabályt, pont az illegális bevándorlók miatt, megszüntessék – emlékeztet a The New York Times. Cuccinelli egyébként Trump keményvonalas bevándorláspolitikájának a híve, legutóbb annak lehetőségét mérlegelte, hogy miként lehetne limitálni az Egyesült Államokba történő bevándorlás mértékét. Hivatala pedig nemrég jelentette be, hogy megtagadják mindazoktól a zöld kártyát, akikről azt lehet feltételezni, hogy az csak azért kérik, hogy kihasználják a különféle szociális juttatásokat.