Németország is kötelezővé tenné az oltást

Németország is kötelezővé tenné az oltást

A német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina fecskendőkben előkészítve az oltáshoz (Fotó: MTI/Komka Péter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

További korlátozásokat terveznek Németországban a koronavírus-járvány negyedik hullámának megfékezésére, és akár az általános oltási kötelezettséget is bevezethetik - közölte kedden az ügyvezető szövetségi kormány szóvivője.

Steffen Seibert közleménye szerint az ügyvezető kormány, a várhatóan december elején megalakuló új kormány és a járványügyi védekezés gyakorlati ügyeiben illetékes tartományi kormányok vezetőinek keddi informális egyeztetésén egyetértettek abban, hogy a világjárvány negyedik hulláma „rendkívül súlyos, egyes térségekben drámai helyzetet teremtett az egészségügyi rendszerben”, és ez határozott fellépést követel.

A nem hivatalos egyeztetésen után a kancellári tisztség várományosa, Olaf Scholz a Bild című lap online televíziós hírműsorában elmondta, hogy még az idén elkészítik és a szövetségi parlament (Bundestag) elé terjesztik az általános oltási kötelezettségről szóló javaslatukat. Kiemelte, hogy a képviselők döntését nem befolyásolhatja a frakciófegyelem elve, a Bundestag minden tagjának önállóan, a lelkiismeretére hallgatva kell szavaznia a javaslatról. A szociáldemokrata (SPD) politikus azzal indokolta az oltási kötelezettség bevezetésének szándékát, hogy az önkéntes alapú rendszerben ahhoz nem élnek elegen az oltás beadatásának lehetőségével, hogy kialakulhasson a teljes lakosság védettsége a Covid-19 ellen.

A kormányra készülő koalíció - az SPD, a Zöldek és a liberálisok (FDP) - tervei szerint február végén, március elején vezethetik be a kötelezettséget. Az oltás beadatásának elmulasztása elsőként még nem büntetéssel, hanem figyelmeztetéssel járna. A pontos részleteket még nem dolgozták ki - mondta Olaf Scholz.

Németországban a védekezési rendszer alapját egyelőre a 2G-szabály jelenti, amelynek elnevezését két szó, a beoltott és a gyógyult német megfelelőjének (geimpft, genesen) kezdőbetűjéből képezték. A szabály előírja, hogy csakis a Covid-19 elleni védőoltással rendelkezők és a fertőzésen igazoltan átesettek tartózkodhatnak zárt közösségi térben, az oltatlanok pedig friss negatív vírusteszt birtokában sem.

(MTI)