Népvándorlás kori vezér sírjára bukkantak

Népvándorlás kori vezér sírjára bukkantak

Forrás: Facebook/Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint száz arany vagy aranyozott tárgy lapult abban a IV-V. századi sírban, amelyre nemrég bukkantak az MTI beszámolója szerint. Az említett tárgyak mellett a lova fejével temették el a népvándorlás kori, feltehetően hun uralom alatt élt vezér sírját. A temetkezési helyre a bukaresti Vasile Parvan Régészeti Intézet kutatói bukkantak a tervezett A7-es autópálya Ploiesti és Buzau közötti szakaszának nyomvonalán. A romániai közúti infrastruktúrát kezelő társaság, a CNAIR szintén beszámolt a hírről. A Vasile Parvan Régészeti Intézet tudományos kutatója, Silviu Ene kifejtette: aranyozott kardot, tőrt, tegezvereteket, bronzüstöt és nyílhegyeket is találtak a sírban. Az eltemetett vezér arcát valószínűleg aranymaszk fedte, ennek a maradványait is sikerült kiásni, ahogy a lókoponyát és a lócsontokat is.

Ene elmondása szerint nehéz körülmények között történt a feltárás, esős időben bukkantak a leletre, és addig nem akarták abbahagyni a munkát, amíg a teljes sírt fel nem tárják. Végül az éjszaka közepén, elemlámpák fényénél zárták a feltárást. A régészeti intézet igazgató-helyettese, Radu Bajenaru szerint kivételes minőségű a felfedezés, és nagyon ritkán találnak olyan sírt, amelyben a harcost minden presztízstárgyával együtt temették el.

„A vizsgálatok még az elején tartanak, de a fegyverek alapján feltételezhetjük, hogy az illető harcos volt, a leltárba vett tárgyak kronológiáját összevetve az ókori forrásokkal feltételezhetjük, hogy hun uralom alatt élt. Az etnikai besorolása nem hisszük, hogy lehetséges lenne olyan vizsgálatok elvégzése nélkül, amilyen a stronciumizotóp vagy archeogenetika, nem beszélhetünk az illető valószínű eredetéről” – közölték a régészek az MTI szerint.