Nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, de kevesebbel a vártnál

Nőtt a szén-dioxid-kibocsátás, de kevesebbel a vártnál

Szélturbina-modellek a WindEnergy Hamburg szélenergia-ipari szakvásáron Hamburgban 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tovább emelkedett tavaly globálisan a szén-dioxid-kibocsátás szintje, ugyanakkor kevesebbel a vártnál – derült ki a Le Figaro cikkéből. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) csütörtökön számolt be az új rekordról, a szervezet szerint viszont a zöld energiák fellendülése pozitív hatással volt az eredményre. Nem valósult meg a kibocsátás féktelen növekedésének veszélye, amitől az energiaválság miatt lehetett tartani – közölte az IEA. Úgy látják, a nap- és szélenergia használata, az elektromos autók terjedése javított a statisztikán.

A szervezet arra figyelmeztet, hogy az energia okozta kibocsátás az összes üvegházhatású gáz háromnegyedét teszi ki, és fenntarthatatlan növekedési pályán van jelenleg is, ezzel az éghajlatváltozást elősegítve. Az energiaügynökség szerint hatékonyabb fellépésre van szükség.

Az energiatermelésből származó szén-dioxid-kibocsátás tavaly 0,9 százalékkal nőtt, ezzel elérve a 36,8 milliárd tonnás rekordot. Az új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású struktúráknak köszönhetően azonban az IEA szerint 550 millió tonna felhasználását sikerült már elkerülni. A villamosenergia-termelés növekedésének kilencven százalékát tavaly már a megújulók tették ki.

Az energiával összefüggő kibocsátások éves növekedése 2021-ben volt igazán jelentős, akkor a hat százalékot is elérte. Mindez azzal függhetett össze, hogy a korábbi volt az első Covid-év, 2020-ban rengeteg hely bezárt, lelassult a világ, majd 2021-ben kezdett visszaállni a megszokott rendbe.

Tavaly a fosszilis tüzelőanyagok fokozott felhasználása növelte a kibocsátást. A szén elégetése során keletkező kibocsátás 1,6 százalékkal emelkedett, miután Ázsiában, de gyakran Európában is felváltotta a jóval drágább gázt. Az olajjal kapcsolatos kibocsátás 2,5 százalékkal lett magasabb, de őrizte a járvány kirobbanása előtti szintet.