Komoly ajánlatot tehetett Orbán Viktornak Mark Rutte

Komoly ajánlatot tehetett Orbán Viktornak Mark Rutte

Orbán Viktor miniszterelnök és Mark Rutte tárgyalásuk előtt az Európai Unió nem hivatalos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2024. június 17-én (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A korábbi ellenkezések után nem kizárt, hogy mégis támogathatja Magyarország a leköszönő holland kormányfő, Mark Rutte NATO-főtitkári jelölését – legalábbis erről ír a nemzetközi sajtó. Megszólalt az ügyben a miniszterelnök sajtófőnöke is.

Arról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke is beszámolt, hogy hétfőn, az uniós csúcstalálkozó előtt Brüsszelben tárgyalt Orbán Viktor és Mark Rutte holland miniszterelnök. Akkor azonban csak annyit árult el, hogy „a megbeszélésen kétoldalú és nemzetközi kérdésekről volt szó”. Mark Rutte – akit korábban Orbán Viktor „holland fickónak” nevezett – a NATO-főtitkári posztra pályázna, ám ezt a magyar kormány eddig ellenezte. Arra hivatkoztak, hogy a politikus többször bírálta Magyarországot és ezért bocsánatkérést várnak.

A Financial Times cím brit lap közben arról írt, hogy Mark Rutte azt ígérte Orbán Viktornak, Magyarországnak lehetősége lesz kiszállni a NATO Ukrajnát támogató tevékenységeiből, ha őt nevezik ki a katonai szövetség főtitkárának. A Reuters pedig a holland médiára hivatkozva már arról számolt be, hogy a sajtóhírek szerint Magyarország már nem ellenzi Mark Rutte jelölését a NATO vezetői posztjára Jens Stoltenberg leköszönése után és bocsánatkérést sem vár.

Az Atv.hu újra megkérdezte Havasi Bertalant a kialakult helyzetről, ő azonban csak annyit válaszolt, hogy „folyamatban vannak a tárgyalások”.

Jens Stoltenberg, a NATO jelenlegi főtitkára éppen a napokban járt Budapesten és tárgyalt Orbán Viktorral. A tanácskozás után a kormányfő azt mondta, garanciát kapott arra, hogy az ország területén kívül nem kell részt vennie katonai akcióban, és nem kell se pénzt, se embert adnia a háborúhoz, továbbá Magyarország területét nem lehet felhasználni a háborúba történő bekapcsolódás céljából. Így pedig nem is fogja blokkolni a katonai szövetség döntéseit.