Orbán Viktor a külpolitikáról: Nincs okunk változtatni

Orbán Viktor a külpolitikáról: Nincs okunk változtatni

Orbán Viktor magyar, Petr Fiala cseh kormányfő, Ódor Lajos, a szlovák kormány magyar nemzetiségû miniszterelnöke és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi országok (V4) kormányfőinek csúcstalálkozóján Pozsonyban 2023. június 26-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az oroszországi események, és a folytatódó orosz agresszió következményeinek megvitatása volt a V4-es miniszterelnökök pozsonyi találkozójának egyik fő témája. A találkozót követő sajtótájékoztatón Orbán Viktor magyar miniszterelnök újságírói kérdésre azt mondta: nincs ok változtatni Magyarország külpolitikai irányvonalán. Ódor Lajos szlovák miniszterelnök leszögezte: a V4-es országok elutasítják az illegális menekültek kötelező elosztását – írja az Új Szó szlovákiai magyar napilap.

 „Magyarországnak szuverén a külpolitikája, nincs okunk változtatni azon az irányon, amit az orosz-ukrán háborúban eddig követtünk” – mondta az Új Szó tudósítása szerint Orbán Viktor, és hozzátette: továbbra is a békére törekednek. A magyar miniszterelnököt arról kérdezték a találkozót követő sajtótájékoztatón, hogy a Wagner zsoldoshadsereg lázadása miatt Magyarország kész-e változtatni a külpolitikai irányultságán.

Ódor Lajos szlovák miniszterelnök megjegyezte, hogy a hétvégi puccskísérlet után kiderült, Oroszországban valamivel bonyolultabb a helyzet, hiszen a hivatalos hadseregen kívül még egy másiknak is érezhető a jelenléte az országban. A helyzetet Ódor szerint folyamatosan figyelik, nem akarják túlbecsülni.

Ódor Lajos az Új Szó szerint közölte: az egyeztetés eredményes volt, a miniszterelnökök a legfontosabb kérdésekben egyetértettek. A V4-es országok szerinte elutasítják az illegális menekültek kötelező elosztását és egy olyan kompromisszumos megoldás elfogadását sürgetik, amelyre a tagállamok többsége rá tud bólintani. Orbán Viktor magyar miniszterelnök az illegális migrációval kapcsolatban leszögezte: ebben az ügyben a magyar álláspont változatlan. Szerinte erre az lehetne a megoldás, hogy ha valaki benyújt egy belépési kérelmet az unió területére, amíg azt a kérelmet el nem bírálták, az adott személynek fizikailag az európai határokon kívül kell lennie. „Ha ezt kimondanánk, hogy csak az léphet be az unió területére, akinek lefolytatták az eljárását és megkapta az engedélyt valamelyik tagállamtól, hogy beléphessen, már túl is lennénk ezen a mizérián” – hangsúlyozta Orbán.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a lap szerint azt mondta: a megoldás lehetne, ha az Európai Unió hatékonyan tudna kommunikálni azokkal az országokkal, ahonnan a menekültek érkeznek. Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő pedig a belső határok hatékonyabb védelmére hívta fel a figyelmet. Fontosnak tartja azt is, hogy anyagilag támogassuk azon országokat, amelyek az Európai Unió közvetlen szomszédságában vannak.

 

Címkék: Új Szó, Pozsony, V4-ek