Őrizetbe vették a volt szlovák belügyminisztert, Fico is gyanúsított

Őrizetbe vették a volt szlovák belügyminisztert, Fico is gyanúsított

Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetője sajtótájékoztatót tart Pozsonyban 2020. március 1-jén. Fico pártja 18,29 százalékkal második helyet szerzett (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) szerda reggel őrizetbe vette Robert Kaliňák volt szlovák belügyminisztert – írja az Új Szó

Kaliňákot a volt kormányfővel, Robert Ficóval (Smer) együtt szervezett bűnözői csoport alapításával és támogatásával gyanúsítják. Mivel Fico parlamenti képviselő, az őrizetbe vételéhez a parlament hozzájárulása is szükséges.

Denník N úgy tudja, ezenfelül mindkettőjüket adótitkok veszélyeztetésének bűntettével is gyanúsítják. Az ügy a Tisztítótűz-akcióval áll összefüggésben. Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő a Facebookon azt írta, Kaliňák és Fico őrizetbe vétele a bűnüldöző szervek önálló döntése. „Bízom benne, hogy bizonyítékokkal alátámasztott” – írta szűkszavú bejegyzésében.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes felszólította Ficót, mondjon le parlamenti képviselői mandátumáról. „Végre sorra kerültek azok, akik a rendszer legtetején állnak. Ficónak nem szabad a képviselői mandátuma mögé bújnia, le kellene mondania” – írta Facebook-bejegyzésben.

Mária Kolíková (SaS) igazságügy-miniszter szerint az elejétől fogva egyértelmű, hogy a korrupció az előző kormány legfelsőbb vezetéséig elért, a bűnüldöző szervek pedig teljes bizalmát élvezik. 

Jaroslav Naď (OĽaNO) védelmi miniszter szerint az OĽaNO képviselői egyértelműen támogatják majd Fico őrizetbe vételét, ezért nem számít nagy meglepésre az erről szóló szavazáson.

„Meglepne, ha valakit ez nem lepne meg” – ezzel a szöveggel osztotta meg az őrizetbe vételről szóló hírt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter a Facebookon. Eközben az SaS képviselői klubja szintén jelezte, támogatják az „igazságszolgáltatás szabad működését”, ezért Fico őrizetbe vételét is támogatni fogják az erről való szavazáson.

Zuzana Petková, az Állítsuk meg a korrupciót alapítvány igazgatója szintén reméli, hogy a nyomozóknak elég bizonyíték áll rendelkezésükre ahhoz, hogy eljárást indítsanak Kaliňák és Fico ellen. „Ha igen, az a jogállamiság megerősödéséhez vezethet. Ha nem, akkor az a rendszer ellenségeinek és az összeesküvők fegyverévé válik” – mondta.