Összeomlott az izraeli kormány, új választás jön

Összeomlott az izraeli kormány, új választás jön

Benjámin Netanjáhú választási plakátja Jeruzsálemben 2019. március 28-án (Fotó: Reuters/Ammar Awad)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az izraeli kormánykoalíció a jövő héten szavaz a kormány feloszlatásáról, ezzel megszűnik a kormány megbízatása, és az országban három éven belül már az ötödik választást fogják kiírni. E döntés lehet Benjámin Netanjáhú nagy esélye a politikai túlélésre. Netanjáhú múlt júniusban vált meg a kormányfői tisztségtől, de pártja vezeti a közvélemény-kutatásokat.

A döntés hetek agonizálása után született meg, amit az idézett elő, hogy két jobboldali parlamenti képviselő elhagyta a koalíciót. Három másik képviselő gyakran lázadt a kormánypártok döntései ellen, mindez pedig a gyakorlatban eltüntette a kormánypárti többséget a parlamentben, az ország pedig kormányozhatatlanná vált.

Az új választást valószínűleg ősszel tartják majd. Az előre hozott választás nem érte teljes meglepetésként a kormánypártokat (hiszen az elmúlt években volt már belőlük pár), így már a koalíciós megállapodásban kikötötték, hogy ebben az esetben a jelenlegi miniszterelnök, Naftáli Benet lemond, és Jaír Lapid külügyminiszter veszi át a helyét a választásokig, illetve az azt követő, várhatóan jócskán elhúzódó koalíciós tárgyalások idejére. 

A választáson valószínűleg a Likud (Netanjáhú pártja) végez majd az első helyen, de kétséges, hogy szövetségeseivel együtt is képes lesz-e többséget szerezni a parlamentben. Egyes pártok valószínűleg csak akkor lesznek hajlandók együttműködni a Likuddal, ha Netanjáhú nem kerül vissza a hatalomba.

Jelenleg az a legvalószínűbb, hogy a választások után patthelyzet alakul ki, és Izrael beláthatatlan ideig teljes jogú kormány nélkül marad.