Politikusok estek egymásnak a szerbiai parlament előtt

Politikusok estek egymásnak a szerbiai parlament előtt

Dragan Djilas, az ellenzéki Szövetség Szerbiáért párt vezetője és Bosko Obradovic, az ellenzéki Dveri párt elnöke (síppal a szájában) a belgrádi elnöki hivatal előtt tartott tüntetésen 2020. május 7-én. Az ellenzék a demokratikus szabadságjogok korlátozásával vádolja Aleksandar Vucic szerb elnököt (Fotó: MTI/EPA/Andrej Cukic)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Parlamenti képviselők dulakodtak a szerbiai parlament épülete előtt pénteken, a szélsőjobboldal vezetője letépte az egyik kormánypárt vezetőjének a zakóját, és lökdöste az egészségügyi minisztert, jelenti tudósításában az MTI.

Mint írják: az ellenzéki, szélsőjobboldali Dveri nevű párt elnöke, Bosko Obradovic, valamint a párt néhány tagja és szimpatizánsa elállta a parlament bejáratát a pénteki ülés előtt, és nem akarta beengedni a képviselőket az épületbe. A tiltakozók „Le a kormánnyal!”, „A koronavírus a választásoktól függ?”, és „Ünnepelni nem lehet, de választásokat tartani igen” feliratú táblákkal, sípszóval, valamint „Az elnök elárulta Koszovót” felkiáltásokkal tüntettek a parlament előtt.

Obradovic közben a parlament ülésére érkező Zlatibor Loncar egészségügyi minisztert azzal fenyegette, hogy börtönbe fog kerülni. „Nyolc éve megszegik az alkotmányt, tönkreteszik az állami szerveket, minden lehetséges módon manipulálják, megalázzák és sértegetik ezt a népet és az államot. Elvették az életünket, a szabadságunkat, a pénzünket, az intézményeinket, tönkretettek mindent normalitást az államban. Azért tiltakozunk, mert nem akarjuk ezt tovább tűrni” – mondta a szélsőjobboldali parlamenti párt vezetője miután letépte az ülésre érkező Népi Parasztpárt elnökének, Marijan Risticevicnek a zakóját.

Szerbiában visszavonták a szükségállapotot | Magyar Hang

Éjszakai és hétvégi kijárási tilalom volt érvényben, a képviselőház döntését követően ez megszűnik, több elővigyázatossági intézkedés azonban érvényben marad.

A pártvezért egyébként szerdán eltávolították a parlament üléséről, mert sípot fújva akadályozta a képviselők munkáját. A döntés értelmében a politikus a képviselőház épületébe ugyan beléphet, ám a tavaszi ülésszak végéig nem vehet részt a törvényhozás munkájában. A politikus korábban arról beszélt, hogy a szükségállapotot a kormányzó Szerb Haladó Párt és elnöke, Aleksandar Vucic államfő saját érdekei szerint használja, és a koronavírus-járvánnyal összefüggő döntések mögött politikai motiváció áll. Mint mondta, az 53 napos szükségállapot megszüntetését sem a járvány lecsengése, hanem a júniusra tervezett választások kampánya indokolta.