Putyin bocsánatot kért Lavrov hitlerezése miatt

Putyin bocsánatot kért Lavrov hitlerezése miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/Szputnyik/EPA/Alekszej Nyikolszkij)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bocsánatot kért Vlagyimir Putyin orosz elnök a Naftali Bennett izraeli miniszterelnökkel folytatott telefonbeszélgetésén külügyminisztere szavai miatt – közölte a Hvg.hu a Haaretz információi alapján.

Szergej Lavrov a napokban Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről szólva fejtette ki azt a gondolatmenetét egy olasz tévében, miszerint az a körülmény, hogy Zelenszkij történetesen zsidó, még nem teszi semmissé azt, hogy Ukrajnában nácik garázdálkodnak, hiszen „Adolf Hitlerben is volt zsidó vér”. Az izraeli külügyminiszter ezután bekérette Oroszország nagykövetét.

Most Naftali Bennett elfogadta Putyin bocsánatkérését és megköszönte, hogy tisztázta az orosz elnök hozzáállását a zsidó néphez és a holokauszt emlékéhez.

Az MTI közben arról írt, hogy a Kreml által kiadott tájékoztatás szerint Putyin emlékeztetett rá, hogy a gettókban és koncentrációs táborokban megkínzott és a nácik által büntetőakciókban meggyilkolt 6 millió zsidónak 40 százaléka szovjet állampolgár volt. Bennett a maga részéről méltatta a Vörös Hadsereg döntő hozzájárulását a nácizmus feletti győzelemhez. Az orosz elnök gratulált tárgyalópartnerének és az izraeli népnek a függetlenség napja alkalmából, amelyet csütörtökön, május 5-én ünnepelnek.

A felek a Kreml közlése szerint megvitatták az ukrajnai helyzetet is, egyebek között a civilek evakuálásának kérdését a mariupoli Azovsztal üzemből. Putyin arról biztosította Bennettet, hogy az orosz hadsereg továbbra is a biztonságos távozásuk szavatolására. – Ami az Azovsztalban maradt fegyvereseket illeti, nekik a kijevi hatóságoknak kell parancsot adniuk a fegyverletételre – hangzott az orosz elnöki hivatal közleménye.