Putyin: Mind a négy fegyveres támadót letartóztattuk

Putyin: Mind a négy fegyveres támadót letartóztattuk

Mentőautók a Crocus City Hall nevû hangversenyteremnek otthont adó épületnél, amelyben katonai terepruhát viselő fegyveresek tüzet nyitottak Krasznogorszkban 2024. március 22-én. (MTI/AP/Szergej Vegyjaskin)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Összesen 11 főt vettek őrizetbe a moszkvai koncertteremben történt, 133 halálos áldozattal járó vérengzéssel összefüggésben. Az orosz hatóságok szerint a mészárlást végrehajtók Ukrajnába akartak menekülni. Kijevben izzadságszagú erőlködésnek tartják, hogy Ukrajnát bele akarják keverni a támadásba.

Mind a négy fegyverest letartóztatták, akiket a péntek esti moszkvai koncertteremben elkövetett mészárlás végrehajtásával gyanúsíthatók – erről tájékoztatott Vlagyimir Putyin. A Moszkva Krasznogorszk elnevezésű külvárosában található Crocus City Hall koncertteremre lecsapó fegyveresek pénteken este 8 órától kezdtek el lövöldözni. A helyszínen mintegy 6200 ember gyűlt össze a Picnic nevű orosz zenekar koncertjére. A mészárlásban összesen 133-an haltak meg, a sebesültek számát 140-re teszik.

A merényletért az Iszlám Állam (IÁ) vállalta a felelőséget. Egy Telegram csatornájukon szombaton a támadáshoz köthető véres videót is közzétettek, amelyen a BBC szerint az látható, hogy az egyik fegyveres tüzet nyit a koncert közönségére. Az IÁ a négy fegyveres támadóról is kitett egy fotót. Az orosz hatóságok egyelőre nem kommentálták azt, hogy a mészárlásért az Iszlám Állam lenne felelős. Putyin barbár terrorista cselekménynek minősítette az eseményeket, amely az elmúlt 20 év legbrutálisabb ilyen eseményének számít Oroszországban.

Az orosz hatóságok összesen 11 főt vettek őrizetbe a támadással kapcsolatban. Közlésük szerint a fegyveresek Ukrajnába szerettek volna menekülni, amikor elkapták őket. Az ukrán katonai hírszerzés szóvivője egyszerűen őrült elképzelésnek nevezte mindezt. Andrej Jusov szerint ez részükről öngyilkosság lett volna. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint ahelyett, hogy Putyin az orosz lakossággal gyászolna, mindenáron szeretné belekeverni Ukrajnát a történtekbe, és annak a lehetőségét keresi, hogy Ukrajnát tegye felelőssé a támadásért.

Egyes feltételezések szerint egyébként a támadók mind tádzsik állampolgárok voltak. A terrortámadás négy résztvevőjét az orosz szakszolgálatok a brajnszki régióban, az ukrán határ közelében fogták el, innen szállították őket vissza Moszkvába. A hatóság megállapította, hogy a terrorcselekményt gondosan kitervelték, a fegyvert egy előre kialakított rejtekhelyen készítették elő.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács egyébként március elején figyelmeztette a Kremlt, hogy nagy a veszélye annak, hogy egy olyan helyet érjen támadás, ahol sok ember gyűlik össze. Moszkva akkor az ország belügyeibe való beavatkozásként és a közelgő orosz elnökválasztás megzavarásaként értékelte az amerikai jelzést. A washingtoni Fehér Ház a támadást követően mélyen elítélte a moszkvai koncertterem elleni terrortámadást, és jelezték: az Iszlám Állam olyan közös ellenség, amely ellen mindig és mindenhol küzdeni kell.

Vlagyimir Putyin egyébként vasárnapra egész napra nemzeti gyászt rendelt el Oroszországban.