Rácz András: az orosz rezsim szempontjából nagyon kellemetlen az ukrán betörés

Rácz András: az orosz rezsim szempontjából nagyon kellemetlen az ukrán betörés

Rácz András (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A kurszki ukrán támadás: a fő cél még nem látszik, de néhány következtetést már így is le lehet vonni” – írja Rácz András Oroszország-szakértő a közösségi oldalán.

Szerinte „a kurszki körzet elleni műveletet nem önmagában, hanem a háború egészének kontextusában célszerű értelmezni. Ez a helyzet pedig szárazföldön egyáltalán nem kedvező Ukrajnának”. Mint írja, ez a művelet jóval nagyobb, mint a tavaly nyári, belgorodi körzet elleni rajtaütések: ukrán oldalról legalább négy, de lehet, hogy öt dandár erői vesznek részt benne, nem is szólva a határ ukrán oldaláról dolgozó tüzérségi, légvédelmi, elektronikai hadviselési és egyéb alakulatokról, ez pedig már bőven hadműveleti szint.

Eközben a donbaszi fronton kifejezetten instabil az ukrán védők helyzete. „Az oroszok lassacskán behatolnak Csasziv Jar központjába is, elérték Toreck külvárosát, a pokrovszki főirányban pedig már körülbelül öt kilométerre közelítették meg a kulcsfontosságú, Pokrovszk-Konsztantinyivka országutat” – olvasható a bejegyzésben. Nagy orosz áttörés szerinte ettől persze még nem lesz, de az ukránok folyamatosan veszítenek területeket. Éppen emiatt gondolja azt a szakértő, hogy a kurszki körzet elleni művelet egyik fő célja, hogy az oroszokat rákényszerítse, hogy erőket vonjanak el a többi frontvonalról annak érdekében, hogy megállítsák a kurszki ukrán előrenyomulást.

„Nem azért, mert az különösebben nagy területet tudna megszerezni (ne feledjük, néhány száz négyzetkilométert foglaltak el eddig, a legnagyobb, megszerzett település pedig a Szudzsa nevű kisváros, aminek kb. ötezer lakója volt), hanem mert a rezsim belső hitelessége szempontjából nagyon kellemetlen az ukrán betörés” – írja Rácz.

Ezt persze az oroszok is tudják, így jelenleg elsősorban nem a Donbaszból, hanem a déli frontról és Harkiv körzetéből dobnak át kisebb erőket a kurszki régióba, miközben igyekeznek fenntartani a donbaszi műveleteik intenzitását. Az ukrán erőket elsősorban Roszgvargyija egységekkel, rendőri erőkkel és sorkatonákkal igyekeznek feltartóztatni, a frontról átdobott reguláris egységek ezt csak kiegészítik egyelőre – írja Rácz, aki szerint beleillik a sorba az is, hogy a kurszki és a szomszédos belgorodi és brjanszki körzetekben terrorellenes műveletet rendeltek el, tehát nem a hadsereg, hanem az FSZB alá rendelték az itteni műveletek vezetését.

Rácz szerint az eddigi legjelentősebb különbség a tavalyi, jóval kisebb, belgorodi körzet elleni műveletekhez képest, hogy az ukrán erők most úgy alkalmaznak nyugati fegyvereket orosz terület ellen, hogy ezzel eddig sem az USA-nak, sem Németországnak nem volt problémája. – Tavaly komoly felháborodást okozott, hogy néhány amerikai MRAP-et és Humwee-t bevetettek orosz területen, most viszont már gond nélkül alkalmaznak Strykert, német Mardert és Wisentet, HIMARS-szal mérnek csapást felvonulóban lévő orosz konvojra stb. – fogalmazott.