Rezsitámogatást jelentettek be Ausztriában

Rezsitámogatást jelentettek be Ausztriában

Rezsi (Fotó: Kwon Junho / Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Lakossági rezsitámogatásról döntött az osztrák kormány az MTI beszámolója szerint. A szerdai bejelentés értelmében várhatóan december 1-jétől 2900 kilowattóra éves fogyasztásig a kilowattóránkénti árból a 10 cent feletti rész maximum egyharmadát vagy 30 centet téríthet meg az osztrák kormány. A támogatást jelenleg 2024 júniusának végéig tervezik fenntartani, a központi költségvetésnek pedig három-négymilliárd eurójába kerülhet mindez. A kormány dolgozik az ártámogatás kiszélesítésén is, a három főnél nagyobb létszámú háztatásokat segítenék ezáltal.

A kormány adatai szerint az átlagos osztrák háztartások áramfogyasztásának nagyjából nyolcvan százalékát jelenti a 2900 kilowattóra. Az e-Control energiapiaci szabályozó pedig arra jutott, hogy a háztartások fele 2500 kilowattóránál kevesebb áramot fogyaszt. Az ellenzékben lévő szociáldemokraták az intézkedést a semminél jobbnak tartják, de az megkésett szerintük. Úgy vélik, ártámogatási rendszert kell kidolgozni a földgázfogyasztásra is.