Roncsderbi: egy felmérés szerint szoros lesz a Biden-Trump csata

Roncsderbi: egy felmérés szerint szoros lesz a Biden-Trump csata

Donald Trump elnök és Joe Biden a 2020-as választások előtti elnökjelölti vitán (Fotó: MTI/EPA/Jim Lo Scalzo)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szoros verseny várható a New York Times felmérése szerint, ha a jelenleg 77 éves Donald Trump és a 80 éves Joe Biden jövőre újra összecsap a következő amerikai elnökválasztáson. A hivatalban lévő demokrata elnök, Biden ugyan tavaly nyár óta növelte a népszerűségét, de a republikánus volt vezető elleni esetleges visszavágón fej-fej mellett áll a két jelölt. A felmérés szerint ha most lenne a 2024-es novemberi elnökválasztás, akkor mindketten 43 százalékot kapnának.

Az amerikai lap szerint úgy tűnik, Biden kikerült abból a politikai veszélyzónából, amelyben tavaly volt, amikor pártjának közel kétharmada más jelöltet akart. Most a demokraták nagyjából elfogadták őt, mint a jelöltjüket, még ha minden második párttag jobban is szeretné, ha más valaki indulna demokrata színekben. Az elnök számára mégis sok a figyelmeztető jel: továbbra is széles körben népszerűtlen az ország jövőjét pesszimistán látó szavazóközönség körében, és a támogatottsága is alig 39 százalékos.

Nagyjából hasonló mindkét politikus elutasítottsága is: mindketten 16-16 százalékon állnak. Ezek az emberek jellemzően azt gondolják, hogy mindketten túl öregek ahhoz, hogy az Amerikai Egyesült Államokat újabb négy éven át vezessék.

Biden jelenleg vezet a nők, a feketék, a külvárosi szavazók és a főiskolai végzettségű fehér szavazók körében, ám jelentős hátrányban van például a spanyolajkúak körében.

Címkék: Donald Trump, Joe Biden