Rutte bocsánatot kért, mert túl korán oldotta fel a járványügyi korlátozásokat

Rutte bocsánatot kért, mert túl korán oldotta fel a járványügyi korlátozásokat

Mark Rutte holland miniszterelnök érkezik az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos találkozójára Brüsszelben, 2021. május 24-én (Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mark Rutte holland miniszterelnök bocsánatot kért azért, mert túlságosan korán oldották fel a járványügyi korlátozásokat – írja az Euronews hírtévét idézve a Mandiner. Az országban a múlt hónap végén oldottak fel néhány korlátozást, azonban a fertőzések száma riasztóan megugrott július első napjaiban. A holland kormány ezért újra bezáratta a bárokat és diszkókat, hogy lassítsa a delta variáns terjedését, az éttermek pedig csak éjfélig tarthatnak nyitva.

– Rosszul kalkuláltunk, csalódottak vagyunk emiatt, és bocsánatot kérünk – mondta Mark Rutte, aki múlt pénteken még Hugo de Jonge egészségügyi miniszterrel még visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint a kabinet június végén túl korán enyhített, azonban most a pénteki nyilatkozatukért is elnézést kértek.

A mostani szigorítások várhatóan augusztus 13-ig tartanak.

Az osztrák Die Presse azt írta, hogy a közelmúltban Hollandiában 24 órán belül mintegy hétezer új fertőzést regisztráltak, körülbelül hétszer annyit, mint az előző héten. Csak a német határhoz közeli Enschede egyik diszkójában 200 ember fertőződött meg egy éjszaka alatt, főként fiatalok, pedig csak negatív teszttel lehetett bemenni a szórakozóhelyre. A fertőzésszám emelkedésével ugyanakkor nem emelkedett jelentősen a kórházba kerülők száma – teszi hozzá a hírről szintén beszámoló Telex.