Sosem mértek még ilyen alacsony támogatottságot a CDU–CSU-nak

Sosem mértek még ilyen alacsony támogatottságot a CDU–CSU-nak

Armin Laschet Berlinben, 2021. január 16-án (Fotó: Reuters/Odd Andersen)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb mélypontra, húsz százalék alá süllyedt a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetségének támogatottsága a szeptember 26-ai szövetségi parlamenti (Bundestag-)választásra készülő Németországban egy kedden ismertetett felmérés szerint.

Az RTL kereskedelmi televízió és az RTL csoporthoz tartozó n-tv hírtelevízió megbízásából heti rendszerességgel készített, Trendbarometer nevű kutatás új adatai szerint a CDU/CSU választói támogatottsága egy hét alatt további két százalékponttal csökkent, és így 19 százalékon áll. „Ez valószínűleg a legalacsonyabb érték, amelyet valaha is regisztrált bármely intézet a CDU/CSU számára 1949 óta” – emelték ki a felmérést készítő Forsa közvélemény-kutató társaság a közleményben. A CDU/CSU nyár elején még 30 százalék körül állt, a fő vetélytárs – és eddigi koalíciós partner – Német Szociáldemokrata Párt (SPD) pedig 15 százalék körül.

Időközben nemcsak a CDU/CSU támogatottsága változott számottevően, hanem a szociáldemokratáké is. Az SPD erősödött, augusztus végén már nagyobb támogatottsággal rendelkezett, mint a CDU/CSU. A Forsa új adatai szerint egy hét alatt további két százalékponttal lépett előre, így a szavazatok 25 százalékára számíthat. Az SPD így már hat százalékponttal megelőzi a CDU/CSU-t és nyolc százalékponttal a Zöldeket, akik támogatottsága egy százalékponttal 17 százalékra csökkent.

Az SPD kancellárjelöltje, Olaf Scholz az utóbbi napokban világossá tette, hogy leginkább a Zöldekkel alakítana kormányt, felújítva az 1998-2005 közötti együttműködést. A Forsa és az összes többi közvélemény-kutató adatai azonban egyelőre azt jelzik, hogy az eddigi kettő helyett három partnerre lehet szükség parlamenti többségre támaszkodó kormány alakításához.

A Bundestag kisebb pártjainak támogatottsága nem változott jelentősen az előző héthez képest. A liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) a szavazatok 13 százalékára számíthat, egy százalékponttal erősödött. A CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországért (AfD) támogatottsága 11 százalékon stagnál, a szociáldemokratáktól balra álló Die Linke (Baloldal) változatlanul 6 százalékon áll.

A bizonytalan szavazók és a nem szavazók együttes aránya 22 százalék, alacsonyabb a legutóbbi, 2017-es Bundestag-választástól távol maradók 23,8 százalékos arányánál.

(MTI)