Szabad Európa: május elején hazánkba jön a kínai elnök

Szabad Európa: május elején hazánkba jön a kínai elnök

Orbán Viktor, valamint Hszi Csin-ping kínai államfő és felesége Pekingben (Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Május elején több európai országban látogatást tesz a kínai elnök. A Szabad Európa úgy értesült két forrásból, hogy Franciaország és Szerbia után Magyarországra is eljön.

A portál úgy tudja, hogy Hszi Csin-ping május 5-én érkezik Franciaországba két napra, majd Belgrádba látogat. A szerbiai látogatást Aleksandar Vucic szerb elnök február végén jelentette be, de akkor még nem beszélt pontos dátumról. A Szabad Európa információi szerint Belgrád után Budapestre érkezik a kínai elnök.

Orbán Viktorral legutóbb tavaly októberben, Pekingben találkozott Hszi Csin-ping az Egy övezet, egy út kezdeményezés fórumán. A kínai elnök régi barátjának nevezte a magyar kormányfőt, és emlékeztetett rá, hogy 2024-ben lesz a 75. évfordulója Kína és Magyarország diplomáciai kapcsolatfelvételének. Szerinte ezt az évfordulót megragadva új szintre lehetne emelni a kínai–magyar együttműködést – emlékeztet a Szabad Európa.