Százéves korában elhunyt Ronald Reagan egykori külügyminisztere

Százéves korában elhunyt Ronald Reagan egykori külügyminisztere

George Shultz és Ronald Reagan a Fehér Ház ovális irodája előtti kertben sétál 1986. december 4-én (Fotó: White House Photographic Collection/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százéves korában elhunyt George P. Shultz, Ronald Reagan amerikai elnök egykori külügyminisztere, aki az 1980-as évek nagy részét a Szovjetunióval való kapcsolatok javításának és a közel-keleti rendezésnek szentelte. Shultz vasárnap halt meg a Stanford Egyetem kampuszán lévő otthonában – közölte vasárnap a Hoover Intézet. Ahogy az MTI gyászhíre is felidézte, Shultz az intézmény vezetésének elismert tagja volt.

Az 1920. december 13-án New Yorkban született Shultz három fontos tisztséget is betöltött republikánus kormányzatokban a közszolgálatban eltöltött hosszú évei alatt. Richard Nixon elnöksége idején munkaügyi, majd pénzügyminiszter volt. Utóbbiként támogatta, hogy az elszabaduló inflációra válaszul, az úgynevezett 1971-es nixoni-sokk keretében az Egyesült Államok szakítson a dollár aranyárfolyamhoz kötésével. Ezzel pedig tulajdonképpen véget ért a második világháború után felállított nemzetközi monetáris rendszer, a Bretton Woods-i rendszer.

Később a Reagan-kormányzatban hat éven át – 1982 és 1989 között – a külügyminisztériumot vezette. Mindkét kormányzat minden tagját túlélte. Külügyminiszterként Shultz tárgyalt a Szovjetunió szárazföldi atomfegyvereit korlátozó első megállapodásról. Az 1987-ben aláírt szerződés történelmi kísérlet volt a fegyverkezési verseny leállítására az atomfegyverek területén.

Külügyminiszterként ellenezte, hogy a Reagan-kormányzat illegális csatornákon – Iránnak történő fegyvereladásból szerzett pénzekből – támogatást nyújtson a nicaraguai gerillaszervezetnek, a kontráknak, hogy így buktassák meg a radikális baloldali-nacionalista sandinista rezsimet – amely ügy később az Irán-kontra botrányként híresült el.

Reagan két ciklusát követően több közhivatalt már nem vállalt, ám a republikánus elnök utódjának, az alelnökből elnökké lépő idősebb Bush tanácsadójaként még ráhatással bírt a kormányzati munkára. Többek között ő volt az, aki kidolgozta a Bush-doktrínát, azaz a preventív háború módszerét, amely lényege, hogy a feltételezett ellenfeleket még az előtt kell szétzúzni, mielőtt azok támadhatnának.

Shultz később még dolgozott a genfi székhelyű Kábítószer-politikai Globális Bizottságnak, majd Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzó gazdasági talpra állást koordináló tanácsában is. 2013-tól kezdődően a szén-dioxid semlegesség ügyének egyik ismert szószólója lett.