Szerbia ideiglenesen bezárja kijevi nagykövetségét

Szerbia ideiglenesen bezárja kijevi nagykövetségét

Helyszínelő rendőrök Kijevben 2022. október 10-én, miután az orosz erők rakétatámadást intéztek az ukrán főváros ellen (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átmenetileg bezárta Szerbia a kijevi nagykövetségét, hogy „biztosítsák a személyzet biztonságát” – a szerb külügy tájékoztatását Káncz Csaba geopolitikai elemző osztotta meg a Facebook oldalán. Azt is hozzátette, hogy „gondolom, tudnak valamit...”.

A külügy rövid közleményében annyi szerepel, hogy a diplomatáik Belgrádból folytatják a munkát, „amíg nem teljesülnek az Ukrajnába való visszatérés feltételei”. Egyúttal azt is jelezték, hogy már február 13-án – vagyis a háború kitörése előtt több nappal – ajánlást adtak ki az Ukrajnába élő állampolgáraiknak, hogy fontolják meg az ország ideiglenes elhagyását, az oda készülőknek pedig azt tanácsolták, hogy halasszák el utazásukat.

Kijevet több hónap után a hét elején érték újra orosz rakétatámadások, az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint több civil meghalt és sokan megsérültek. A kijevi főpolgármester, Vitalij Klicsko bejelentése szerint a támadás a városközpontban, az elegáns, felkapott Sevcsenivszkiv kerületben történt. Arra még nem volt példa, hogy az orosz erők a belvárost vegyék célba. Nem sokkal később Vlagyimir Putyin orosz elnök elismerte a támadásokat és megerősítette, hogy Oroszország csapást mért az ukrán katonai vezetés, kommunikáció és energetika létesítményeire. Közlése szerint ez válasz volt az ukrán „terrortámadásokra”, köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra. Kilátásba helyezte, hogy Oroszország kemény választ ad, ha ezek folytatódni fognak. – A kijevi rezsim a tetteivel tulajdonképpen egy szintre helyezte magát a nemzetközi terrorista alakulatokkal, a leggyűlöletesebb csoportokkal. Egyszerűen lehetetlen az ilyen jellegű bűncselekményeket válasz nélkül hagyni – hangsúlyozta Putyin.

Az MTI beszámolója szerint vasárnap reggel kétszer is légiriadót rendeltek el Kijevben, a városvezetés Telegram csatornáján felszólított mindenkit, hogy sürgősen vonuljon óvóhelyre. Délelőtt 11 óráig nem érkezett jelentés arról, hogy támadás érte volna az ukrán fővárost.

A Magyar Hang legfrissebb podcastjában Rácz András Oroszország-szakértővel beszélgettünk, a műsort itt meghallgathatja:

Címkék: kijev, káncz csaba