Szökőár öntötte el Tonga szigetét egy víz alatti vulkánkitörés után

Szökőár öntötte el Tonga szigetét egy víz alatti vulkánkitörés után

A Japán Meteorológiai Ügynökség által közreadott műholdkép egy tenger alatti vulkán kitöréséről a Csendes-óceán déli térségében fekő Tonga közelében 2022. január 15-én. A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörésének robaját állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában.
MTI/AP/Japán Meteorológiai Ügynökség

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hatalmas víz alatti vulkánkitörés okozott szökőárat a csendes-óceáni Tonga szigeten – adja hírül a BBC. 

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha'apai vulkán kitörése kapcsán Shane Cronin, az Aucklandi Egyetem vulkanológusa elmondta, az elmúlt 30 év egyik legnagyobb kitörése volt Tongán. A Tonga Geological Services szerint a vulkánból előtörő hamu és füst 20 kilométer magasságba emelkedett.

A tűzhányó robaját – az első kitörés 8 percig tartott – állítólag a kétezer kilométerrel távolabb található Új-Zélandon is hallani lehetett. Az MTI beszámolója szerint a tongai média hamuesőről, elárasztott ingatlanokról, áramkimaradásokról és megszakadt telekommunikációs összeköttetésekről számolt be.

A közösségi oldalakon nyilvánosságra hozott felvételek szerint az árhullámok elöntötték a part menti területeket. Áldozatokról és károkról egyelőre nem tudni.

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint 1,2 méteres cunamit figyeltek meg Tonga fővárosában, Nuku'alofában. A szigetország királyát, VI. Tupout kimenekítették palotájából, és sok helyi lakos keresett menedéket a magaslatokon a hullámok elől.

A tűzhányó körülbelül 65 kilométerre található a központi szigettől, Tongataputól, ahol mintegy 71 ezren élnek.

Cunamiriadót adott ki az Egyesült Államok és Peru is. Az Egyesült Államok a nyugati partvidéken és Hawaiin rendelte el a szökőárriadót. Az amerikai meteorológiai szolgálatok jelentése szerint Hawaiin kisebb árvizeket észleltek, amelyek nem okoztak károkat.

A szökőárriadó a csendes-óceáni szigeteken kívül Kalifornia, Oregon, Washington és Alaszka államokra érvényes. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy hagyják el a strandokat, kikötőket és jachtkikötőket.

A chilei katasztrófaelhárítási hivatal kisebb cunami veszélyére figyelmeztetett, amely a Csendes-óceánban fekvő Juan Fernández-, a Húsvét- és a San Felix-szigeteken várható.

Szökőárriadót rendeltek el Japánban is az ország nyugati partjainál. A japán meteorológiai hivatal közlése szerint háromméteres cunami várható egyes délnyugati szigeteknél, közöttük az Amami-szigetéknél, míg más csendes-óceáni szigeteknél egyméteres árhullám várható.