Szoros befutó várható a finnországi parlamenti választásokon

Szoros befutó várható a finnországi parlamenti választásokon

Sanna Marin újonnan megválasztott finn miniszterelnök nyilatkozik a sajtó képviselőinek Helsinkiben 2019. december 10-én (Fotó: MTI/EPA/COMPIC/Kimmo Brandt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha lehet hinni a legfrissebb közvélemény-kutatásoknak, elképesztően szoros végeredménye lehet az egy hét múlva, április 2-án vasárnap megrendezésre kerülő parlamenti választásoknak Finnországban. A felmérések szerint ugyanis 3 pártnak is esélye van arra, hogy kormányt alakíthasson az északi országban.

A jelenlegi kormányfő, a 37 éves Sanna Marin vezette szociáldemokraták jelenleg 19,2-19,9 százalék között állnak. Velük szinte majdnem azonos népszerűséget mérnek a 45 éves Riikka Purra vezette, Igaz Finnekből a Finnek Pártja névre keresztelt jobboldali nacionalista-populista tömörülésnek is. Ők 19 és 20 százalék között mozognak.

Rossz hír a fesztiválozásai és bulizásai miatt gyakran kikezdett miniszterelnök számára, hogy az 53 éves Petteri Orpo irányította nemzeti-liberális-konzervatív Nemzeti Koalíció Pártja, a Kok megelőzi mindkét vetélytársat. A legfrissebb mérések szerint 20,8 és 21,3 százalék közötti a támogatottsága az Orpo vezette politikai alakulatnak.

A választási kampányról és a finn választásokról készített nagy riportjában a BBC megjegyzi, a pártjától függetlenül, a kormányfő népszerűsége magas. A Helsingin Sanomat napilap felmérése szerint a választók 64 százaléka véli úgy, hogy az orosz-ukrán háború miatt kérvényezett NATO-csatlakozás ügyében a magyar kormánnyal is „vitába” keveredő Sanna Marin jó munkát végez.

A brit közszolgálat adó beszámolója szerint a választási sikerhez kulcsfontosságú lesz a fiatalok, a TikTok generáció megnyerése. Ebben pedig a Finnek Pártja áll a legjobban, a fiatal szavazóknál Riikka Purra a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt.

„Egyszerűen és világosan beszél, ugyanazokat a szavakat használja, mint a hétköznapi emberek, amikor arról beszélnek, hogy mi a baj a finn iskolákkal vagy az egészségügyi rendszerrel. Valószínűnek tartom, hogy ez lesz az első olyan választás egy északi országban, ahol a TikTok jelentős szerepet játszik” – mondta a BBC-nek a Helsinki Egyetem egyik vezető elemzője, Emilia Palonen.

A kampány a NATO-tagság mellett a gazdaságról, a jóléti költésekről, illetve a migrációról és a károsanyag-kibocsátás körüli vitákról szólt. Utóbbi kettő esetében Riikka Purrának igen markáns véleménye van. A Finnek Pártja szerint ugyanis az EU-n kívül migrációt akkor is tiltani kell, ha egyes szektorokban munkaerőhiány van, illetve, ha rajtuk múlnak 2035-ről 2050-re tolnák ki a karbonsemlegességi célok elérését.