Kocsis Máté bejelentette: a Fidesz is egyelőre csak Finnország NATO-csatlakozását támogatja

Kocsis Máté bejelentette: a Fidesz is egyelőre csak Finnország NATO-csatlakozását támogatja

Orbán Viktor és Kocsis Máté a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésén 2022. szeptember 21-én (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akárcsak Törökország, úgy a Fidesz is egyelőre csak Finnország csatlakozását támogatja a NATO-hoz – derült ki pénteken. A kormánypárt parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté éppen aznap közölte ezt, mikor a török elnök, Recep Tayyip Erdogan is kihirdette az erre vonatkozó török álláspontot. Érdekesség, hogy mindez egy nappal azután történt, hogy Erdogan és Orbán Viktor csütörtökön személyesen is találkoztak.

– A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását az erről szóló március 27-i parlamenti szavazáson, míg Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt – közölte Kocsis Máté frakcióvezető pénteken a Facebook-oldalán. – A Fidesz-frakció nevében tájékoztatom Önöket, hogy döntöttünk Finnország NATO-csatlakozásának támogatásáról. Az erről szóló parlamenti szavazást március 27-ére előrehozzuk, azon egységesen igennel fogunk voksolni. Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt – írta Kocsis Máté.

A Fidesz frakcióvezetője bejegyzésében „a hazai és nemzetközi szereplők” figyelmét arra hívta fel: a magyar Országgyűlés szuverén testület, és legfőbb népképviseleti szervként kizárólag egyetlen felettese van, a magyar választópolgárok közössége. – Ezért semmiféle nyomásgyakorlást nem fogadunk el sem külföldről, sem külföldi megrendelésre dolgozó magyar baloldali politikusoktól, sem NGO-któl, sem a médiától arra vonatkozóan, hogy a parlament mikor, milyen ütemben, milyen ügyeket tárgyaljon, azokról mely napokon szavazzon – fogalmazott. Hangsúlyozta: minél nagyobb nyomást gyakorolnak egy döntés gyors meghozatalára, az minden esetben annál alaposabb megfontolást igényel.

Hogy mégis miért kell a svédek ügyében ennyire „alaposnak” lennie a kormánypártoknak, az nem derült ki a bejegyzésből.

Az viszont biztos, hogy Recep Tayyip Erdogán török elnök is péntek délután jelentette be a finn elnökkel közös sajtótájékoztatóján: csak Finnország felvételét támogatják a NATO-ba. Ezt Erdogan azzal indokolta, Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek – tette hozzá.

A Fidesz pénteki bejelentésének feltételezhetően van köze ahhoz, hogy a török elnök csütörtökön Orbán Viktorral tárgyalt személyesen.