Erdogan közölte: hozzájárulnak Finnország felvételéhez a NATO-ba, de a svédekéhez nem

Erdogan közölte: hozzájárulnak Finnország felvételéhez a NATO-ba, de a svédekéhez nem

Sauli Niinistö finn elnököt (b) fogadja Recep Tayyip Erdogan török államfő az ankarai elnöki palotában 2023. március 17-én (Fotó: MTI/EPA/Necati Savas)

Fotó: Necati Savas

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Recep Tayyip Erdogan török elnök pénteken Ankarában bejelentette, hogy Törökország hozzájárul Finnország NATO-csatlakozásához.

Erdogan azon a sajtótájékoztatón beszélt erről, amelyet Sauli Niinistö finn elnökkel közösen tartott négyszemközti megbeszélésüket követően. A török államfő reményét fejezte ki, hogy a török parlament még a május 14-én tartandó választások előtt ratifikálja Finnország NATO-csatlakozását.

Mint fogalmazott: Finnország tagságával a NATO még inkább megerősödve játszik aktív szerepet a globális biztonság és stabilitás megőrzésében.
Erdogan ugyanakkor jelezte, hogy Svédország NATO-csatlakozását illetően negatív a megítélése, miután Stockholm még nem adta ki Ankarának azt a mintegy 120 „terroristát”, akiket Törökország követel. Finnország esetében ilyen dolgok nincsenek – tette hozzá.

Törökország mellett Magyarország az egyetlen olyan NATO-tag, aki még nem ratifikálta a két ország csatlakozását. Erről a kétharmados kormánypárti többségű parlament március végén szavazhat a legfrissebb hírek szerint.