Szükségállapot után országos vesztegzár jöhet Csehországban

Szükségállapot után országos vesztegzár jöhet Csehországban

Védőmaszkot viselő emberek fényképezkednek Prága óvárosában 2020. március 11-én (Fotó: MTI/AP/Petr David Josek)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Országos vesztegzár bevezetését mérlegeli a cseh kormány, mert vasárnap délelőtt már 231-re emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma - jelentette be Andrej Babis cseh miniszterelnök a Prima kereskedelmi televízió vasárnapi vitaműsorában.

"Alapvető fontosságú intézkedés felé tartunk. (.) Valószínűleg a maximálishoz" - szögezte le Andrej Babis a beszélgetésben. Később úgy pontosított, hogy valószínűleg egész Csehországot érintő vesztegzárról lesz szó.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy az emberek kizárólag csak munkába járjanak, onnan pedig menjenek haza. "Fenn kell tartanunk a gazdaságot, a termelést" - húzta alá.

A kormányfő szerint valószínű, hogy a csehországi fertőzöttek száma vasárnap estére eléri a háromszázat. Délután újabb rendkívüli ülést tart a kormány, amely dönthet a további intézkedésekről, egy országos válságstáb felállításáról. A válságstábot Roman Prymula, az egészségügyi miniszter helyettese vezetné, aki képzett járványügyi szakember.

Csehországban március 12-én döntöttek arról, hogy szükségállapotot hirdetnek az új koronavírus terjedése miatt, harminc napra.

Az intézkedést a lakosság egészsége védelmének szükségességével indokolta a kabinet. A kormány rendeletében péntek reggel hat órával kezdődően megtiltotta a sport- és kulturális rendezvényeket. Este nyolc órától reggel hatig pedig tilos a belépés a vendéglátóhelyekre, ami a gyakorlatban azok bezárását jelenti. A bevásárlóközpontokban működő vendéglátóipari egységeket péntektől be kell zárni.

Jan Hamácek belügyminiszter bejelentette: a kormány azonnali hatállyal megtiltotta a koronavírus-fertőzés miatt kockázatosnak minősített országok lakosainak beutazását Csehországba, amennyiben az országban nincs tartós lakhelyük, vagy 90 napnál hosszabb tartózkodásra feljogosító vízumuk.