Tízezer fontra büntethetik a házi karantén megszegőit a britek

Tízezer fontra büntethetik a házi karantén megszegőit a britek

Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én (Fotó: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mintegy 3,9 millió forintnak megfelelő összegre, tízezer fontra büntethetik szeptember 28-tól a hatóságilag elrendelt házi karantén megszegőit az Egyesült Királyságban – jelentette a brit közszolgálati BBC. A rendelkezés értelmében a kötelező 14 napos karantén azokra vonatkozik, akiknek pozitív lett a koronavírus-tesztjük, illetve a kontaktkutatás során kiderül, kapcsolatba kerültek fertőzött személyekkel.

A büntetés első alkalmommal ezer fontról indul, ám a karantén notórius megszegőit 10 ezer fontra is megbüntethetik. A rendőrség és a helyi önkormányzatok által ellenőrzött karantént megszegőknél lesz némi méltányosság, az alacsony keresetűeknek és az otthonról dolgozni nem tudók számára a bírság 500 font lesz.

A brit egészségügyi minisztérium legfrissebb adatai alapján a szombat este zárult 24 órában 4422 új koronavírus-fertőzést és 27 halálos áldozatot regisztráltak Nagy-Britanniában. Ez több mint négy hónapja, május elseje óta a legmagasabb napi koronavírus-fertőződési adat. A járvány kitörése óta a 66,6 millió lakosú Egyesült királyságban 392 845 fő fertőződött meg, akik közül 41 848-an hunytak el.

A brit egészségügyi miniszter egyébként vasárnap jelezte, a brit kormány kénytelen lenne a koronavírus-járvány megfékezését célzó szabályok további jelentős szigorítására, ha az emberek nem tartják magukat a jelenlegi előírásokhoz. Az MTI által is idézett Matt Hancock a BBC politikai magazinműsorának nyilatkozva elmondta: igaz, hogy a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-betegek, illetve a halálos áldozatok száma jelenleg alacsony, de ez a két adat késleltetéssel követi a kiszűrt fertőzések számának változásait. Júliusban és augusztusban nem érte el az ezret a tesztekkel igazolt új koronavírus-fertőzések napi számának egy-egy hétre vetített átlaga.

A miniszter a vasárnapi BBC-műsorban visszautasította azt a riporteri felvetést, hogy a kormány túlreagálná a koronavírus-helyzetet, kijelentve: a halálozási számok a korábbi kiugró adatoknál valóban alacsonyabbak, de ez a mostani helyzet, és a külföldi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a fertőzések számának növekedése után elkezd növekedni a kórházi kezelésre szorulók, majd a halálozások száma is. Hozzátette: Nagy-Britannia fordulópont előtt áll, de ha mindenki betartja a járvány megfékezését célzó előírásokat, akkor elkerülhetők az országos szintű korlátozó intézkedések. Az egészségügyi miniszter közölte: nem zár ki ilyen intézkedéseket, de nem szeretne ehhez az eszközhöz folyamodni.

Boris Johnson miniszterelnök a héten arról beszélt, a brit gazdaság nem viselné el az újbóli teljes körű országos zárlatot, és neki egyáltalán nincs szándékában ismét ilyen szigorúságú intézkedések elrendelése. A londoni kormány az elmúlt napokban helyi szintű korlátozásokat léptetett életbe mindenekelőtt Anglia északkeleti és északnyugati térségeiben és nagyvárosaiban, ahol jelentősebben megugrott a naponta kiszűrt új fertőződések száma. Szeptember 28-tól, ahogy azt már korábban jeleztük, azonban jelentős pénzbüntetéssel sújthatók azok, akik nem tartják magukat a karanténszabályokhoz.