Trump: Ha a NATO-szövetségesek teljesítik a befizetéseket, mellettük fogunk állni

Trump: Ha a NATO-szövetségesek teljesítik a befizetéseket, mellettük fogunk állni

A Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump volt amerikai elnök beszédet tart a Trendsetter Engineering kőolajipari vállalat gyártelepén, a texasi Houstonban 2023. november 2-án (Fotó: MTI/AP/Michael Wyke)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump szerint megválasztása esetén az Egyesült Államok „100 százalékban” a NATO-szövetségesek mellett fog állni, amennyiben a többi tagállam is méltányosan kiveszi a részét a terhek viseléséből – a republikánusok nem hivatalos elnökjelöltje erről a Nigel Farage-nek, a brit Függetlenségi Párt korábbi elnökének adott interjúban beszélt kedden.

A közösségi médiában sugárzott beszélgetésben Donald Trump azt mondta: a NATO-nak méltányosan és becsületesen kell kezelnie az Egyesült Államokat. Kifejtette, hogy az Egyesült Államok nélkül a NATO gyakorlatilag nem létezik, márpedig a katonai szervezet hasznot húz Amerikából kereskedelmi téren is. A republikánus politikus megállapította, hogy az Egyesült Államoknak meg kell fizetnie a méltányos hozzájárulását a NATO működéséhez, de mások „méltányos részét” nem neki kell állnia. Úgy vélte, hogy Washington a költségek 90 százalékát is viselte, és ez igazságtalan helyzet. Donald Trump arra is felhívta a figyelmet, hogy a NATO a többi tagországnak fontosabb, mint az Egyesült Államoknak, mert – ahogy fogalmazott – „bizonyos problémáinkat illetően egy óceán választ el egymástól”.

Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára februárban azt közölte, hogy az időközben 32 tagúvá bővült katonai szervezet akkor még 31 tagjából 18 jó úton van afelé, hogy teljesítse azt a NATO-tagsági elvárást, hogy a GDP 2 százalékát védelmi kiadásokra fordítsa. A szövetség főtitkára szerint Németország idén szintén elérheti a 2 százalékot, NATO-tagságának történetében először, egyben a második világháború óta is első alkalommal. Lengyelország a közelmúltban azt javasolta, hogy a minimális elvárást emeljék 3 százalékra. Ezt az indítványt Andrzej Duda lengyel elnök március elején Washingtonban tett látogatása alkalmával közölte Joe Biden amerikai elnökkel is, és a kezdeményezést azzal indokolta, hogy a jelen idők biztonsági környezete miatt szükséges lenne a védelmi kiadások növelése – MTI.

Trump még egy februári kampányeseményen arról beszélt, bátorítaná Oroszországot, hogy támadja meg az Egyesült Államok bármelyik NATO-szövetségesét, aki szerinte nem teljesítette pénzügyi kötelezettségeit. Azt állította, hogy egy NATO-találkozón egy államfőnek azt mondta, az Egyesült Államok az ő vezetése alatt nem fog olyan országokat megvédeni, amelyek nem fizetnek eleget.