Trump: Minden amerikai elvégeztetheti a vírustesztet

Trump: Minden amerikai elvégeztetheti a vírustesztet

Donald Trump amerikai elnök 2020. április 22-én (Fotó: MTI/EPA/Pool/Michael Reynolds)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A szövetségi kormányzat segíteni fogja a tagállamok vírusteszteléseit – jelentette be Donald Trump amerikai elnök hétfőn a Fehér Ház Rózsakertjében tartott sajtókonferencián.

Az elnök leszögezte: minden amerikai, aki akarja, elvégeztetheti a vírustesztet. Elmondta, hogy a szövetségi kormányzat tesztkészletekkel, vattapálcákkal és más szükséges anyagokkal segíti valamennyi tagállamot, és a Fehér Ház készen áll arra is, hogy szakértőket küldjön a tagállamokba, elősegítendő a tesztelési kapacitások gyors növelését.

„Már a járvány kezdetén mondtam, hogy a szövetségi kormányzat támogatni fogja a tagállamokat, és ez így is történik” – hangsúlyozta az elnök. Azt állította, hogy a tesztelésben Amerika élen jár.

Trump elmondta: a magánszektorral közösen az Egyesült Államok vezető patika- és élelmiszerhálózatai jelenleg országszerte 240 helyen építettek ki olyan helyszínt, ahol vírustesztet végeznek. A hét végéig 300-ra szeretnék növelni ezek számát, egy hónapon belül pedig további több száz tesztelőhelyiséget létesítenek. A kormányzat egymilliárd dollárt fordít e célra – tette hozzá.

Brett Giroir, az emberierőforrás- és egészségügy-minisztérium helyettes vezetője azzal egészítette ki az elnököt, hogy a szövetségi kormányzat összesen 11 milliárd dollárt biztosít a tagállamoknak a vírustesztekhez, beleértve a szükséges helyiségek kiépítését, a tesztkészleteket és a minden szükséges felszerelést.

Újságírói kérdésre válaszolva Trump elmondta: nem tud róla, hogy Mike Pence alelnök sajtófőnökén kívül a Fehér Házban másnak is pozitív lenne a vírustesztje. Az alelnökön péntek óta kétszer is – vasárnap és hétfőn – elvégezték a vírustesztet, amely mindkét esetben negatív lett – fűzte hozzá.

Nem sokkal a sajtókonferencia előtt hozta nyilvánosságra a Fehér Ház, hogy az elnöki hivatalban hétfőtől mindenütt kötelező a szájmaszk viselése az ott dolgozóknak és a látogatóknak egyaránt.

Szintén újságírói felvetésre reagálva Donald Trump kifejtette: nem áll szándékában újranyitni a kereskedelmi tárgyalásokat Kínával. „Hallottam róla, hogy a kínaiak állítólag újrakezdenék a kereskedelmi tárgyalásokat, hogy az érdekeiknek megfelelőbb megállapodásra jussunk, de ez engem egyáltalán nem érdekel” – fogalmazott.

Trump a sajtótájékoztató előtt Twitteren bátorította az egyes tagállamokat, hogy kezdjék meg a gazdaság újraindítását. Az egyik bejegyzésében az elnök Tom Wolf pennsylvaniai, demokrata párti kormányzót ösztökélte a nyitásra. „Pennsylvania nagyszerű lakói most akarják a szabadságukat, s tisztában vannak azzal, hogy ez mivel jár. A demokraták, szerte az Egyesült Államokban, mindenütt túl lassan mozdulnak, politikai megfontolásokból. Ha tőlük függne, akár november 3-ig is elhúznák. Ne ármánykodjanak! Biztonságosan, de gyorsan lássanak hozzá!” – írta a mikroblogban Trump, utalva a november 3-án esedékes elnökválasztásra. Amerikai sajtóinformációk szerint Pennsylvaniában vasárnap több megye is levélben fordult Wolf kormányzóhoz, arra sürgetve őt, hogy gyorsan indítsa újra a gazdaságot és a mindennapi életet.

A Fehér Ház hétfőn új ajánlást adott ki a tagállamok kormányzóinak: javasolta az idősotthonokban élők és az ott dolgozók vírustesztjének elvégzését az elkövetkező két hétben. Mike Pence alelnök és Deborah Birx, a kormányzati munkacsoport tagja a kormányzóknak tartott videokonferencián fogalmazta meg az ajánlást, amely egyébként nem kötelező érvényű. Ennek értelmében országszerte az idősotthonok mintegy egymilliónyi lakóját kellene tesztelni. Birx doktornő közölte: igény esetén a Fehér Ház mindenben segít a tagállamoknak.

Országszerte több mint 1 millió 300 ezer a fertőzöttek és csaknem 80 ezer a halottak száma.

(MTI)