Tüntetések Algériában: saját pártjában is lázadoznak az elnök ellen

Tüntetések Algériában: saját pártjában is lázadoznak az elnök ellen

Az élelmiszerárak és munkanélküliség miatt kitört utcai zavargás Algériában 2011. január 14-én (Fotó: Magharebia/Flickr)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiverte a biztosítékot Abd el-Azíz Buteflíka, miután február 10-én jelezte, hogy ötödik alkalommal is indulna az elnökválasztáson. Az államfői posztot 1999 óta betöltő, 2013-as agyvérzését követően a nyilvánosság előtt igen ritkán mutatkozó vezető április 18-i megmérettetésének hírére tüntetések indultak a fővárosban. A France 24 hírtelevízió keddi tudósítása szerint egyetemisták ezrei csatlakoztak az immár Algír mellett számos várost érintő demonstrációkhoz. Múlt pénteken tízezrek tüntettek az elnök döntése ellen.

Az Algíri Egyetemen mintegy ötszáz diák demonstrált többek között „Nem az ötödik ciklusra” és „Buteflíka takarodj” feliratú táblákkal, sokuk algériai zászlót lobogtatott. A rohamrendőrök és a biztonsági erők inkább lezárták a kampuszt, semhogy a hallgatók ki tudjanak menni az utcára. Hasonló megmozdulások voltak, hasonló óvintézkedésekkel többek között a kommunikáció és orvosi karokon. A helyi sajtó beszámolói szerint pár százas egyetemista csoportok demonstráltak a főváros több pontján is. Egy egyetemista szerint azért, hogy elkerüljék az összetűzést a rendőrséggel, több karon az épületen belül tiltakoznak.

Beszámolók szerint demonstrációk kezdődtek további legalább négy városban, ám nem tudni, azokon mennyi egyetemista vesz részt. Noha a tüntetéseket betiltották, több egyetemi oktató is a hallgatók melletti kiállásra szólított – a France 24 szerint. A rendőrség egyébként könnygázt is vetett már be. Közben mintegy száz ügyvéd is tiltakozott Buteflíka esetleges ötödik ciklusa ellen. Az elnök kampányfőnöke ugyanakkor jelezte, a 2003 óta a védelmi miniszteri posztot is betöltő államfő indulását vasárnap fogják véglegesíteni.

A párizsi székhelyű Riporterek Határok Nélkül nevű újságíró szervezet szerint a tüntetések kezdete óta megpróbálják blokkolni a sajtó működését.

Senki sem akarja megszervezni az elnök „békemenetét”

Közben érdekes fejlemény, hogy Buteflíka saját pártján belül is egyre többen szeretnének kihátrálni mögüle. A Huffington Post algériai kiadása ugyanis arról ír, hogy a március 1-re bejelentett országos megmozdulásokra válaszul a baloldali kormánypártnál elhatározták, másnap, március 2-ra a Nemzeti Felszabadítási Front (FLN) „békemenetet” szervezne az elnök mellett. Ám az államfő pártjának név nélkül ugyan, de több prominens tagja is jelezte, bojkottálja a rendezvényt.

A párt egyik törvényhozási képviselője szerint „ma senki sincs az FLN-en belül, aki megszervezné a március 2-i támogatói megmozdulást.” A párt több tagja jelezte a központi választmánynak, hogy semmilyen szinten nem fogja támogatni az elnök választási kampányát. Egy másik vezető párttag szerint a pénteki nagy megmozdulások a Nemzeti Felszabadítási Fronton belül is szabad utat nyitottak a véleménynyilvánítás szabadságának.

Az észak-afrikai ország szerencsésen átvészelte a 2011-es arab tavaszt. Ugyan a térség többi országához hasonlóan a szegénység, munkanélküliség és a brutális élelmiszer-áremelkedések miatt 2010 végétől egészen 2012 elejéig Algériában is időről időre demonstráltak, ám a nyolc halálos áldozat és a legkevesebb 420 sérült ellenére a rendszer nem bukott meg, az elnök 2011-ben a szükségállapotot is megszüntette.

A 82. születésnapját egyébként épp március 2-án ünneplő Buteflíka múlt vasárnap orvosi vizsgálatokra Svájcba repült; az elnöki hivatal szerint rutinvizsgálatokról van szó, amelyeket a választások előtt szeretnének elvégezni.