Tusk: Orbán szégyenteljes példaként fog bevonulni a történelembe

Tusk: Orbán szégyenteljes példaként fog bevonulni a történelembe

Donald Tusk az ellenzéki nagygyűlésen 2022. március 15-én (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Orbán Viktor szégyenteljes példaként fog bevonulni a történelembe a lengyel miniszterelnök, Donald Tusk szerint. A politikus a magyar kormányfő moszkvai látogatása kapcsán fogalmazott úgy a Gazeta Wyborcza szerint: a történelem nem felejti azokat a politikusokat, akik azt mondták, az igazságos békéért dolgoznak, de közben csak a megadás mellett érveltek.

A lengyel kormányfő azután fejtette ki a véleményét, hogy aláírt egy biztonsági megállapodást Ukrajnával. Volodimir Zelenszkij is elmondta álláspontját, megszólítva a magyar miniszterelnököt. Zelenszkij szerint Orbánnak nincs joga bármit tenni Ukrajna vagy az Európai Unió nevében az érintettek megkérdezése nélkül. Az ukrán elnök kijelentette azt is a Telex szemléje szerint: Orbán nem beszélt neki arról, hogy Moszkvába készül. Zelenszkij szerint egyértelműen nem lehet Magyarország közvetítő a háborúban szemben álló felek között, mert nem elég erős ahhoz.

Donald Tusk azt is mondta, hogy ha a háború rosszul végződik, az nemcsak Ukrajna, de Lengyelország, Európa és az egész nyugati világ számára is vereséget jelent.