Újabb bizonyítékot találhattak rá, hogy a koronavírus hamarabb érkezett meg Európába

Újabb bizonyítékot találhattak rá, hogy a koronavírus hamarabb érkezett meg Európába

Koronavírus-minták teszteléséhez készül egy munkatárs a Nemzeti Népegészségügyi Központban (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy vizsgálat az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) bizonyítékát találta egy Milánó környékéről származó négyéves kisfiú 2019. december elejéről származó mintájában, amely három hónappal korábbi annál, hogy az első koronavírusos esetet azonosították volna Olaszországban – adta hírül a távirati iroda.

Kanadai és olasz tudósok 2019 szeptembere és 2020 februárja között 39 pacienstől vett garatmintát elemeztek. Egy négyéves kisfiú mintája pozitívnak mutatkozott. A fiú korábban nem utazott sehova az információk szerint – áll az amerikai járványügyi központ (CDC) által közölt tanulmányban.

A fiú köhögött és náthás volt 2019. november 12-én. Mintát december 5-én, két héttel a tünetek jelentkezése után vettek tőle, hogy megállapítsák, kanyarója van-e.

Ezen információk és más bizonyítékok alapján 2019 késő őszére helyezhető át a SARS-CoV-2 európai terjedésének kezdete a kutatók szerint. A felfedezés epidemiológiai szempontból nagyon fontos, mivel bővíti a szakértők tudását a fertőzés útjáról és időbeli terjedéséről. Hosszútávon a SARS-CoV-2 észrevétlen terjedése Észak-Olaszországban ha csak részben is, de magyarázatot adhat a koronavírus gyors terjedésére és pusztító hatására Lombardiában.

Nem először találtak bizonyítékot rá, hogy a vírus hamarabb érhette el Európát. A korábbi esetek közül azonban tudományos szempontból több is erősen megkérdőjelezhetőnek bizonyult. Egy 2019 tavaszi mintára hivatkozva spanyol kutatók azt állították, a vírus náluk már a hivatalos megjelenése előtt hónapokkal fertőzött, eredményeiket azonban gyorsan kétségbe vonta a tudományos közösség. Lapunknak nyilatkozva augusztusban Kemenesi Gábor virológus hangsúlyozta, a spanyol vizsgálat semmilyen szempontból nem állta meg a helyét. – Átírhatta volna a járvány történetét, de nem tette, mert a tanulmány annyit ért csak, mint a papír, amire írták. Kellően nagyot mondtak a szerzői ahhoz, hogy a média felkapja, de tudományos szempontból a dolog inkább megmosolyogtató. Az alapvető bizonyítási lépések hiányoztak, emiatt pedig teljesen hiteltelen az egész, vagyis az eddig megismert eredmények alapján biztos, hogy tavaly tavasszal a vírus még nem volt jelen Barcelonában – fogalmazott a szakember.

Olasz orvosok és kutatók már korábban is többször feltételezték, hogy a vírus a jelenleg ismertnél hamarabb megérkezhetett Olaszországba. Adriano Decarli, a Milánói Egyetem járványtani és orvostudományi statisztikai professzora március végén arról számolt be, hogy jelentős növekedést tapasztaltak a tüdőgyulladással és influenzával kórházban kezelt emberek számában Milánó és Lodi térségében október és december között. Elmondta, az átlagosnál több százzal több embert vittek kórházba tüdőgyulladás és influenza tüneteivel Lombardia két városában, amelyet a később a legsúlyosabban érintett, és érint a mai napig a járvány.

A Bloomberg nyáron arról írt, hogy az olasz ISS National Health Institute kutatása szerint Milánóban és Torinóban már december 18-án, Bolognában pedig január 29-én ki lehetett már mutatni a szennyvízben az új típusú koronavírus jelenlétét.

Francia kutatók májusban azt jelentették, hogy a koronavírus már akár tavaly decemberben is felbukkanhatott Franciaországban. A The Telegraph cikke szerint a párizsi Avicenne Kórházban elvégezték több olyan beteg vírustesztjét, akik december második felében, illetve január elején kerültek be az intézménybe, és az egyikük felvételekor levett mintája pozitív lett. Mivel őt december 27-én kerül kórházba, a laborvizsgálat eredménye azt jelenti, hogy Franciaországban csaknem egy hónappal korábban jelen volt már a vírus, mint azt eddig feltételezték. Az 53 éves páciens ráadásul nem volt Kínában, és nem került kapcsolatba korábban Kínában járt emberekkel.

Nem csupán tudományos téttel bírnak ezek az eredmények, hiszen a kínai kormány hónapok óta igyekszik újraírni a járvány hivatalos történetét, egyre magabiztosabban állítva, hogy a vírus nem Vuhanból indul el. Ezt tudományosan is igyekeznek alátámasztani, és két, egymással összefüggő tanulmányban is – az egyik részben a Molecular Phylogenetics and Evolution szaklapban jelent meg – új elmélettel állnak elő. Eszerint a Sars-CoV-2 vírus már számos kontinensen felbukkant, mielőtt világjárványt okozott – írja összefoglalójában a South China Morning Post.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azonban nem tágít és Vuhanban kezdi a vizsgálódást. – Erősen spekulatív lenne az Egészségügyi Világszervezet részéről, ha azt állítaná, hogy a koronavírus nem Kínában jelent meg tavaly decemberben – jelentette ki pénteki genfi virtuális sajtótájékoztatóján Michael Ryan, a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.

A CNN mindeközben Vuhan-akták címen belső felhasználásra szánt, titkos dokumentumokat tett közzé, amelyekből kiderül, Kína mennyire félrekezelte a járványt a kezdeti időszakban. Ráadásul nemegyszer hamis adatokat közöltek. A CNN számára Hupej tartomány egészségügyi hatóságai szivárogtatták ki az információkat, amelyek egy 117 oldalas dokumentummá álltak össze.