Elkészült a járvány eredetének kutatási tervével a WHO

Elkészült a járvány eredetének kutatási tervével a WHO

A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én (Fotó: MTI/EPA/Si Cse)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közzétette a Covid-19 járvány eredetvizsgálatának menetrendjét, és már megkezdődtek a kínai és a nemzetközi szakértők közötti virtuális találkozók – adja hírül a South China Morning Post. 

Két dologra fókuszálnak majd: hogyan terjedt el a betegség az emberek között illetve a másik fő szál az, hogy milyen állatokat árultak és milyen higiénés állapotok uralkodtak a vuhani Huanan piacon, ahonnan esetleg útjára indulhatott a világjárvány. 

A tervek szerint a WHO tudósai ellenőrzik majd a vuhani kórházak tüdőgyulladásos betegeinek kórlapjait illetve a különféle mintákat a tavaly decembert megelőző időszakban is. Megvizsgálják a különféle légzőszervi betegségek terjedését, trendjét, beszélnek az első ismert Covid-betegekkel, és felülvizsgálják a halál okát azoknál a december előtt elhunyt betegeknek, akiknek hasonló tüneteik voltak. 

A vizsgálatok nagy részét azonban a kínai tudósok végzik el, és ők adják majd át eredményeiket a nemzetközi szervezetnek, vagyis a külföldi szakértőket valószínűleg nem igazán engedik az eredeti orvosi leletek, a fontos adatbázisok közelébe. Ez azt jelentheti, hogy a WHO-nak átadott információk nem fognak nagyban különbözni attól, amit Peking közölt korábban a betegségről, vagyis sok új nyomra nem lehet számítani. 

Kína nagyon szeretné, ha más országokban is végeznének hasonló vizsgálatokat, hátha bebizonyosodik, hogy nem tőlük szabadult el a vírus – írja a hongkongi lap. Ami nem is teljesen alaptalan remény, hiszen a mai világban az emberek állandó mozgásban vannak és a gyors közlekedési lehetőségeknek köszönhetően előfordulhat, hogy az első eset, a nulladik beteg több száz, vagy akár több ezer kilométerre van attól a helyszíntől, ahol a vírus állatról emberre való „ugrása” megtörtént. 

A WHO jelenleg vizsgálja annak az olasz tanulmánynak az eredményeit, amely szerint az új koronavírus már tavaly szeptemberben jelent volt Olaszországban. Mint ismert, a milánói Nemzeti Rákkutató Központ Tumori Journal című tudományos folyóiratában tették közzé olasz kutatók azt a tanulmányt, amely kimutatta, hogy egészséges emberek szervezetében jóval február előtt koronavírus antitestek alakultak ki, noha az első igazolt Covid-19-beteget február 21-én a lombardiai Codogno kórházában azonosították.

A kutatók 2019 szeptembere és 2020 márciusa között egy tüdőrákszűrésbe bevont 959 egészséges önkéntes 11,6 százalékánál találtak koronavírus antitesteket.

A Sienai Egyetem szakemberei további antitest vizsgálatokat végeztek ugyanezen kutatás keretében és megállapították, hogy négy résztvevő esetében a pozitív antitest eredmények 2019 október első hetére datálódnak, ami azt jelenti, hogy szeptemberben fertőződtek meg – közölte Giovanni Apolone, a tanulmány társszerzője a Reuters brit hírügynökséggel. 

Mindez azonban még nincs kellőképpen alátámasztva, Kemenesi Gábor virológus is arról posztolt a Facebookon, hogy három jelentős probléma is van az olasz tanulmánnyal, és konklúzióként megállapítható, hogy „ez a tanulmány így ebben a formában mit sem ér, a tudományos bírálaton ki kellett volna esnie. Sem a módszertan nem meggyőző, sem pedig az alapvetően elvárható megerősítő vizsgálatokat nem végezték el.”

Miután a kínaiak nagyon szeretnék, ha kiderülne, hogy nem tőlük indult a járvány, valószínűleg ezért is tulajdonítanak akkora jelentőséget annak, hogy az elmúlt hónapokban külföldről érkezett fagyasztott élelmiszerek miatt kapták meg többen a vírust Pekingben, Csingtaóban és nemrég Tiencsinben.  Ez utóbbinál a fertőzött egy kikötői rakodómunkás, aki Németországból származó, fagyasztott sertéshústermék kirakodásában vett részt – írja a China Daily című kínai lap. A Global Times számolt be arról, hogy a szakértők között ezek a friss esetek gyanút ébresztenek: lehet, hogy Vuhanban is ez történt egy évvel ezelőtt? A kínai nagyváros halpiaca ugyanis szintén szoros kapcsolatban áll a hűtőiparral, mert Vuhan jó messzire van a tengertől, ahonnan a halak és rákok nagy része érkezik. Ám arra, hogy a vírus hűtött élelmiszerrel érkezett volna Vuhanba, semmilyen bizonyíték sincsen – hangsúlyozza a Global Times. Kínában eddig több mint 870 millió import fagyasztott mintából csak 13 pozitív esetet találtak.