Újra földrengés rázta meg Fukusimát

Újra földrengés rázta meg Fukusimát

Újságírók védőfelszerelésben a 2011. márciusi 11-i a Richter-skála szerinti 9-es erősségű földrengésben súlyosan megrongálódott Fukusima-1-es atomerőmű területén a katasztrófa kétéves évfordulója közeledtével 2013. március 6-án (Fotó: MTI/EPA/Pool/Kato Isszei)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A japán meteorológiai szolgálat jelentése szerint szombat délután a Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés rázta meg Fukusimát – írta a The New York Timesra hivatkozva a Hvg.hu. A fukusimai atomerőművet majdnem tíz éve rongálta meg nagyon csúnyán egy durva, 9-es erősségű földrengést követő cunami, amely mintegy 12 ezer halottat hagyott maga után. A reaktorleolvadásokat követően Fukusimát 2011-ben több utórengés is megrázta, akadt, amelyik 6,5-ös erősségű volt.

A mostani beszámolók szerint ezúttal nem a Csendes-óceánban volt az epicentrum, hanem Fukusimában. A földmozgást Japán középső részén több helyen is érzékelték. Tokióban és környékén 30 másodpercig is érzékelhető volt a rengés helyi idő szerint este 11:08-kor, de egyelőre nem érkeztek hírek nagyobb károkról vagy sérülésekről.

A hatóságok szerint utórezgésekre is kell számítani a következő napokban, és bár nem tartanak újabb cunamitól, hoztak biztonsági intézkedéseket. A japán kormány válságstábot állított fel, de a helyzetet tovább nehezíti, hogy Tokió környékén a koronavírus miatt nagyon szigorú korlátozások vannak érvényben.

Az első vizsgálatok alapján ezúttal nem keletkezett kár a nukleáris létesítményekben, viszont több tízezer háztartásban elment az áram. A feltöltött videók alapján még a nagyobb hidakon is rendesen mozogtak a lámpák, lakásokban még látványosabb volt a kár.