Újságírók tucatjait vették már őrizetbe Fehéroroszországban

Újságírók tucatjait vették már őrizetbe Fehéroroszországban

Vízágyúval oszlatják az ellenzéki tüntetőket Minszkben 2020. augusztus 9-én, a belarusz elnökválasztás estéjén, miután bezártak a szavazóhelyiségek (Fotó: MTI/AP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hetven olyan újságírót vettek őrizetbe a fehérorosz biztonsági erők a múlt vasárnapi elnökválasztás óta, akik az állítólagos tömeges választási csalásokról és az emiatt kezdődött tüntetésekről számoltak be – közölte újságírószervezetekre hivatkozva az MTI.

Riporterek Határok Nélkül (RSF) nevű nemzetközi szervezet jelentése alapján huszonhárman közülük még csütörtökön is őrizetben voltak. Mint írták, az újságírókat önkényesen letartóztatták, megverték, és egyes esetekben hosszabb időre bebörtönözték. A választások napja óta 29 esetben jelentettek a szövetségnek újságírók ellen elkövetett rendőri erőszakot, legalább hét riporter súlyosan megsérült.

Augusztus 9-e óta egyébként az internet teljesen vagy részben elérhetetlen, a legtöbb hírportál továbbra is le van tiltva.

Fehéroroszországban a választás óta minden nap az utcára vonulnak az emberek, tüntetéseket jelentettek Minszkből, Grodnóból, Bresztből és más városokból is. A hatóságok országszerte több ezer ember vettek őrizetbe, és két tüntető halálának a hírét erősítették meg.KAPCSOLÓDÓ