Üzent Putyinnak Románia: nincsenek területi követeléseik Ukrajnával szemben

Üzent Putyinnak Románia: nincsenek területi követeléseik Ukrajnával szemben

Bogdan Aurescu román külügyminiszter nyilatkozik, amint az Európai Unió külügyminisztereinek luxembourgi ülésére érkezik 2021. október 18-án (Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt: Vlagyimir Putyin az Orosz Történelmi és a Hadtörténeti Társaságok újjáalakulásának 10. évfordulója alkalmából rendezett találkozón arról beszélt, Ukrajnának vissza kellene adni azokat a területeket, amelyeket 1939-ben vettek el Lengyelországtól, majd azt is megjegyezte, Magyarországnak és Romániának is erőszakkal kellett területeket átadnia Ukrajna javára. Az orosz elnök szerint Lengyelországban még akadnak is olyanok, akik szeretnék vissza ezeket a területeket.

Erre reagált aztán még szombaton a román külügyminisztérium, mivel a Bogdan Aurescu vezette tárca szerint az orosz elnök kijelentései azt a hamis képzetet keltik, hogy Romániának területi követelései lennének Ukrajnával szemben, ez pedig egyáltalán nincsen így. A román külügy közleménye továbbá hozzáteszi, hogy Románia támogatja Ukrajna függetlenségét, szuverenitását és területi integritását nemzetközileg elismert határain belül.

A román külügyminisztérium a február 24-én Ukrajna ellen indított orosz katonai agressziót a nemzetközi jog, valamint Ukrajna szuverenitása és területi integritása „súlyos és brutális megsértésének” tekinti – olvasható a Mandiner által is idézett közleményben.