Válaszul Putyin terrorcsapásaira Németország légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának

Válaszul Putyin terrorcsapásaira Németország légvédelmi rendszereket szállít Ukrajnának

Christine Lambrecht német védelmi miniszter (Fotó: Christine Lambrecht / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Légvédelmi rendszert ígért napokon belül Ukrajnának Christine Lambrecht német védelmi miniszter hétfőn az ukrán kommunikációs és energetikai létesítményekre mért orosz rakétacsapások után.

„Oroszország rakéta- és dróncsapásai mindenekelőtt a polgári lakosságot terrorizálják. Ezért nyújtunk most különleges támogatást légvédelmi fegyverek formájában” – jelentette ki a tárcavezető.

„Az elkövetkező napokban az ígért négyből az első, korszerű Iris-T SLM légvédelmi rakétarendszer készen fog állni, hogy hatékony védelmet nyújtson Ukrajna népének” – hangsúlyozta Lambrecht.

A német védelmi minisztérium egyik szóvivője szerint az első egység már hamarosan bevethető lesz.
A három további egységet azonban csak jövőre tudják majd átadni, ezt a védelmi ipar és az Ukrajnát fegyverzettel segítő más államok közötti szükséges egyeztetésekkel indokolta.

Lambrecht október elején látogatott Ukrajnába, és már akkor légvédelmi eszközök gyors szállítását ígérte a kijevi vezetésnek. Az új légvédelmi rakétarendszer egyelőre még a német hadsereg számára sem elérhető.

Annalena Baerbock német külügyminiszter Twitter-bejegyzésében erősítette meg a védelmi tárca bejelentését.
„Minden tőlünk telhetőt megteszünk Ukrajna légvédelmének gyors megerősítése érdekében” – írta. „Putyin rakétatámadásai a nagyvárosok és civilek ellen aljasság, és semmivel sem igazolható” – hangoztatta.

Vlagyimir Putyin elnök az orosz biztonsági tanács hétfői ülésén közölte, hogy Oroszország masszív csapást mért ukrán katonai vezetési pontokra, valamint kommunikációs és energetikai létesítményekre válaszul az ukrán terrortámadásokra köztük a Krími hídon elkövetett robbantásra.