Venezuela az összeomlás előtt

Venezuela az összeomlás előtt

A lezárt kolumbiai-venezuelai határ 2019. február 23-án (Fotó: Lukács Csaba/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egyre riasztóbb hírek érkeznek Venezuelából: szombat reggel fél ötkor teljesen leállt a Simón Bolivár Nemzetközi Repülőtér Caracasban, mert elment az áram, és nem kapcsoltak be a reptér sürgősségi áramellátását biztosító generátorok sem. Egy caracasi magyar ismerősöm azt posztolta pénteken a közösségi oldalon, hogy kerületükben második hete (!) nincs vízszolgáltatás, egy másik pedig ezt írta sms-ben: „továbbra sincs internet, de végre működik a telefon! Nagyon letörtem, hogy ekkora felhajtás után sem sikerült semmi. Most hosszú huzavona következik és itt tovább rosszabbodik minden.” Nincs villany Merida városában sem, a barquisimeti állatkert elefántja és egyik pónilova pénteken éhen halt.

Ugyan a két ország közötti határ továbbra is zárva, ennek ellenére tovább érkeznek a nemzetközi segélyek a kolumbiai határvárosba. A cúcutai repülőtéren pénteken a hondurasi hadsereg három katonai gépe landolt, tele humanitárius csomagokkal. Juan Guaidó, a venezuelai ellenzék vezetője latin-amerikai körúton van: Paraguay után szombaton megérkezett Argentínába, vasárnap Ecuadorban lesz, onnan Peruba megy, majd az Amerikai Egyesült Államokban is fogadják.

Az USA eközben újabb szankciókat jelentett be: a Maduro-rezsim 49 vezetője ellen jelentettek be korlátozásokat, többek között befagyasztották amerikai magánszámláikat. Washington eddig legalább 10 milliárd dollárt blokkol ezen a módon.

A szállodában, ahol lakom, éjszaka 23 átállt katonát szállásoltak el. Az embercsempészet is virágzásnak indult.

A nemrég az Egyesült Államok által Venezuela ellen bevezetett gazdasági szankciók is működni kezdtek: az ország olajexportja negyven százalékkal zuhant. Talán emiatt történt, hogy a héten újabb nyolc tonna aranyat vittek el az ország nemzeti bankjából – ezt alighanem külföldön akarja értékesíteni Maduro, hogy a túléléshez szükséges valutához jusson. 

Nicolas Maduro alelnöke, Delcy Rodríquez eközben Moszkvában tárgyalva bejelentette: az állami olajvállalat, a PDVSA európai központját a portugáliai Lisszabonból az orosz fővárosba költöztetik. Arról is beszélt, hogy Oroszországtól vásárolják meg azokat a gyógyszereket és élelmiszereket, amelyekre az országban szükség van. Az alelnök Szergej Lavrov orosz külügyminiszerrel is tárgyalt, utóbbi kijelentette: a legtöbb ország ellenzi a katonai beavatkozást Venezuelában.

Háború a segély miatt, és egy salsázó elnök | Magyar Hang

Legalább 14 ember meghalt, 285-en megsérültek, és elégett két kamionnyi humanitárius segély Venezuelában szombaton.

A latin-amerikai ország a Nemzetközi Valutaalap jelentése szerint világelső az inflációt tekintve. Az IMF tízmillió százalékos inflációt jelez előre idén – tavalyra egymilliót jósoltak, a vége 1,4 millió százalék lett. A venezuelai pénzromlás nagyságrendekkel előzi a második Zimbabwe és a harmadik Irán inflációs rátáját.