Zelenszkij: Egy gyermek kiszáradás miatt halt meg Mariupolban

Zelenszkij: Egy gyermek kiszáradás miatt halt meg Mariupolban

Orosz támadásban megsebesült embereket látnak el a délkelet-ukrajnai Mariupolban 2022. március 1-jén (Fotó: MTI/AP/Jevhen Maloletka)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kiszáradás miatt meghalt egy gyermek az ostrom alatt álló Mariupolban, miután Oroszország brutális inváziója miatt vízkimaradások voltak – ezt Volodimir Zelenszkij közölte az Independent szerint egy vidóeüzenetében. Az ukrán elnök azt mondta, hogy Vlagyimir Putyin pokollá változtatta az országát.

Az orosz fél kedd reggeltől fegyvernyugvást és a humanitárius folyosók megnyitását ígérte a polgári lakosság és a külföldi állampolgárok távozásához több ostromlott ukrán városnál: Kijevnél, Csernihivnál, Harkivnál, Szuminál és Mariupolnál. Mariupolból – illetve Harkivból és Szumiból – két-két út nyílik meg ukrán, illetve orosz területre. Az orosz védelmi minisztérium a humanitárius folyosók megnyitásának szándékáról az ukrán kormány mellett előre értesítette az ENSZ, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának illetékes szerveit, valamint több nagykövetséget és más nemzetközi szervezeteket is tájékoztatott.

Ehhez képest a BBC kedd déli jelentése szerint az orosz erők a kiürítési útvonalat is lövik Mariupolnál. Oleg Nikolenko, az ukrán külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy a város és Zaporizzsija közötti humanitárius folyosót támadták meg, miközben több teherautó és 30 autóbusz van úton, hogy humanitárius segélyt szállítsanak a városba, és evakuálják a civileket Zaporizzsjába. A BBC azt is megjegyezte, hogy Mariupolban csaknem egy hete élnek a civilek vezetékes víz és áram nélkül, és fogy az élelem.